PSİKOMOTOR GELİŞİM
Bu dönemdeki çocukların kaba motor yani büyük kaslarının gelişimleri (Oyun oynarken eğilip kalkmak, tek ayak üzerinde durmak.) küçük kas yani ince motor gelişimine (Kalem tutma, makas kullanma.) göre daha hızlıdır. Kolları ve bacakları arasındaki uyumun daha dengeli olduğu görülür. Böylece hareketlerinin hızını kendileri ayarlayabilirler. Bedensel esneklik kazanımlarında ilerleme görülür.
BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ
Somut düşünce sürecinin hâkim olması nedeniyle genellikle görerek ve yaparak öğrenirler. Kelimeler ve konuşmalar onlar için soyut olduğundan dolayı sözlerden çok davranışları dikkate alırlar. Kelime hazineleri gelişmiştir. Kendilerini yazı ile ifade edebilirler ve farklı kaynaklardan yararlanmaya dair merak artışı olur.
SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM
Arkadaş seçiminde artık daha titiz davranmaya başlarlar. Küçük grupları severler. Sırdaşlık önemlidir fakat sır saklamakta zorlanırlar. Çevrelerinden övülmeyi, beğenilmeyi ve sevilmeyi beklerler. Duygularındaki değişim hızlı olabilir. Korku, sevinç, kızgınlık gibi duygularında ani değişimler görülebilir.
BESLENME
Okul çağı dönemindeki çocuğun besin piramidine uygun olarak beslenilmesi önerilir. Buna göre toplam beslenmenin % 50-55’i karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden, %30-35’i yağlardan oluşmalıdır.
Bu dönemde çocukların 3 ana, 2 veya 3 ara öğünle beslenilmesi önerilir. Kalori ihtiyacı için (yaş x 100) + 1000 şeklindeki basit formül kullanılır. Protein ihtiyacı için 1 gr/kg/gün hesaplaması yeterlidir.
Yağların 1/3’ü doğmuş yağlardan oluşmalıdır. Temel besin gruplarının başında yer alan karbonhidratlar meyve suyu şekerli gıdalar gibi yüksek glisemik indeksi olan gıdalar yerine tahıllı ekmek makarna gibi gıdalardan oluşmalıdır.
Okul çocuğun beslenmesinde önemli bir yer tutar. Çocuğun okulda yemek yediği okullardaki yemek öğün ve ara öğünlerinin 5 temel besin gurubunu dengeli bir şekilde içermesi gerekmektedir. Bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşük tutulmalıdır.
Okullardaki kantinlerde kola, cips, hamburger, şeker gibi zararlı abur cubur gıdaların bulunması bu yaş grubundaki çocukların yemeğini veya beslenme çantasındaki yiyecekleri yemeyip bu yiyeceklere yönelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden okul kantinlerinin sağlıklı gıda satışı sağlanmalı, abur cubur gıdalar kısıtlanmalıdır. Bu tip gıdaların fazla yenilmesi obeziteye ve sonrasında diyabet, hiperlipidemi gibi önemli hastalıklara yol açabilir.
Bu yaşlardaki çocuklara günde 2 bardak süt, bir bardak yoğurt veya kefir, bir kibrit kutusu kadar peynir, bir yumurta; 3-4 dilim tahıllı ekmek, 5-6 kaşık pilav veya makarna, 2-3 köfte büyüklüğünde et tavuk veya balık, 8-10 kaşık sebze yemeği (Haftada bir veya iki kez alternatif olarak tahıl yemeği), 3-4 meyveden oluşan bir günlük menü oluşturulması yeterlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder