25 Mayıs 2015 Pazartesi

EMZİRME DÖNEMİNDE KONSERVE BESİNLERDEN UZAK DURUN

EMZİRME DÖNEMİNDE ANNELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR.
Emzirme döneminde konserve besinlerden uzak durun!

Emzirme döneminde hem anne hem de bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi ise emzirme döneminde sağlıklı beslenmedir.

Bebeğinizi emzirdiğiniz pozisyon önemli!

Rahat bir pozisyonda sakinlemiş bir şekilde oturmak bebeğin emmesini daha kolay hale getirir. Sırt desteği olan bir sandalye iyi bir seçim olacaktır. Kollarınız desteklemek için yastık kullanabilirsiniz ve eğer ihtiyaç duyuyorsanız ayaklarınızı kalın bir kitap ya da ayaklık üzerinde dinlendirebilirsiniz. Emzir için en sağlıklı pozisyonlar;

Beşik pozisyonu

Anne oturur ve dönebilir durumda olduğunda bebeğin altı yastıkla desteklenerek anne kucağında verilir.

Çapraz beşik pozisyonu

Bebek daha küçükse ve başına tutmakta zorluk çekiyorsa bu pozisyonda emzirmek daha uygundur, bu pozisyonda bebek diğer kolla tutulur.

Yatar pozisyon

Anne yatakta doğrulamayacak veya dönemeyecek durumda ise ilk bu pozisyon uygulanmalıdır. Bebeğin altı yastıkla desteklenerek anneye paralel bir şekilde yatırılır ve anne göğsü kavratılır.

Çanta (futbol topu) pozisyonu

İkiz bebeklere uygun bir pozisyondur. Bir bebek annenin koltuk altına yüzü annenin yüzünü görecek şekilde göğse tutturulur. İkinci bebek de aynı şekilde diğer göğse tutturulabilir.

Emzirme döneminde anne nasıl beslenmeli?

Anne bebeğini emzirdiği dönemde beslenmesine çok dikkat etmelidir. Çünkü anne tarafından tüketilen besinlerin bir kısmı süte geçer.
  • Emziren kadının süt verdiği sürece her gün 500-600 kalorilik ek enerji alması gerekir.
  • Emzirme döneminde annenin besinlerden aldığı birçok vitamin ve mineral anne sütüne geçer ve bebeğin gelişimine fayda sağlar. Annenin sütünün verimli olması için yeterli ve çeşitli beslenmesi çok önemlidir. Piyasada anne sütünün verimli olmasına yardımcı olan, emziren annelere özel geliştirilen Kalsiyum, Demir, Folik asit ve A, C, D, E vitamini içeren sütlü içeceklerden tüketilebilir. 
  • Günlük en az iki litre sıvı tüketmeli ve tüm besin gruplarından (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler, süt ve süt ürünleri) düzenli olarak yemelidir.
  • Protein gereksinimini karşılamak için et, tavuk, balık ya da kuru baklagillere her öğün yer vermelidir. Sebze ve meyve bol bol tüketmelidir.
  • Konserve, beklemiş ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinleri seçmeye özen göstermelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak uygundur.
  • Bazı bitki çaylarının da anne sütünü artırıcı özellikleri vardır. Bunlar keçisedefi, çemen otu, mine çiçeği, amber çiçeği ve özellikle rezenenin günde iki büyük bardak (400 ml) içilmesi gerekir.
  • Emziren bazı annelerin doğum kilolarından kurtulmak için diyet yapması kadar, süt yapar diyerek çok kalorili yiyecekler yemesi de bir o kadar yanlıştır.
  • Emziren kadınlar çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan uyarıcı içecekleri ya almamalı ya da az tüketmelidir.
  • Fazla nane yemek, nane çayı içmek sütü azaltır.
  • Annenin gaz yapan yiyeceklerden de uzak durması önemlidir. Örneğin süt çok gaz yaptığından bu dönemde süt yerine yoğurt yenmesi daha uygundur.
  • Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden olur. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek gelir, ödem azaldıkça süt artar. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi önerilir.

Emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar

  • Emzirme süresince kullanmak üzere göğsünüzü tam kavrayan, kaliteli bir sutyeni göğüs ölçünüz oturmaya başladığında deneyerek alın.
  • Meme başı ve çevresinde çatlaklar oluşmaması; daha sonrasında ağrılı bir emzirme dönemi yaşamamak için bebeğinizin meme başıyla beraber çevresindeki koyu renkli alanın büyük bir kısmını da ağzına alarak; doğru emdiğinden, meme başını ağzında gevelemediğinden emin olun.
  • Emzirme sırasında bebeğinizin burnundan rahat nefes aldığı bir pozisyon alın. Memenizin burun deliklerini kapatmamasına özen gösterin.
  • Emzirmeden sonra göğüslerinizin ucunu temiz suyla yıkayın. Arada bir açık bırakarak, havayla temas edip, kendi kendine kurumalarını sağlayın.
  • Yeterli anne sütü alan bebek günde 5-6 defa bezini kirletir. Bebeğinizin gelişimini ağırlık ve boy artışı ile değerlendirebilirsiniz. Unutmayın yeterince dinlenemiyorsanız, üzüntülüyseniz, yeterli protein alamıyorsanız sütünüz besleyici olamaz.
  • Bebeğinizi doğumundan hemen sonra ve çıplak olarak göğsünüze almanız, aranızda gereken teması sağlar. Yeni doğan bebeğinizle en kısa sürede, birkaç dakikalığına da olsa yalnız kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder