Diyetisyen Derya Zünbülcan, annelerin bebeklerinin beslenmesinde küçükbaş (kuzu ve oğlak eti) hayvanların etlerini tercih etmeleri önerisinde bulunarak, “Kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etleri dana eti gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kalmaktadır” dedi.
Kırmızı etin, B12, B6 vitamini, demir, çinko ve protein içerdiğini anlatan Zünbülcan, “Bu nedenle bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimleri, büyümeleri için önemlidir. Kırmızı etteki demir emilimi kolay formdadır. Aynı zamanda içerdiği proteinin biyolojik yararlılığı yüksektir. Yani kırmızı et bebeğin hücreleri tarafından kolay işlenebilen kaliteli protein sağlar. Demirin kolay emilebilir formda olması bebeğin kansızlık probleminden korunmasını sağlar” dedi.
 
Anne ve babaların yanıtını bulmakta güçlük çektikleri, “Bebeklerimize kuzu eti mi dana eti mi yedirmeliyiz” sorusuna yanıt veren Zünbülcan, “Kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etleri dana eti gibi büyük baş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kalmaktadır. Bu nedenle bebeklerini iyi beslemek isteyen anneler kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etlerini tercih etmelidir” diye konuştu.
 
ET SUYU YERİNE KIYMA VERİLMELİ 
Bebeklerin et ile beslenmesi noktasında da önemli uyarılarda bulunan Zünbülcan şöyle devam etti: “Bebeğin mamasını kıyma yerine et suyu ile bebeğin etle gelen demire ve proteinden faydalanmasını engeller. Bu nedenle mamalara etin suyu yerine kıymanın kendisi koyulmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır. Ancak ek gıdaya geçişte herhangi bir sorun ile karşılaşılmadıysa bazı durumlarda uzmanınıza danışarak 7. aydan itibaren sebze mamalarına kıyma eklemeye başlayabilirsiniz.”
 
“BALIK ALERJİ OLUŞTURABİLİR”
Tüm bireylerin, özellikle gebelik ve emziklilik dönemindeki kadınların, 1 yaş sonrası bebeklerin balık tüketmelerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Zünbülcan, şunları söyledi: “Burada dikkat edilmesi gereken balığın alerji riski ve ağır metal içeriğidir. Ağır metal içeriği yüksek balıklar bebeğin beyin gelişiminde sorun yaratabilme potansiyeline sahiptir. Balık, bebeğin zihin gelişimi için oldukça önemli bir besin olmasına rağmen bebek bünyesinde alerjik etki oluşturabilir. Bu nedenle 12. aydan sonra kullanılmaya başlanmalıdır. 1 yaşına kadar bebek beslenmesinde balıktan uzak durulmalıdır. Aile öyküsünde balığa alerjisi olan bebeklerde uzak kalma süresi 3 yaşına kadar uzatılmalıdır. Özellikle uskumru, ton balığı, ıstakoz, karides, sardalya gibi balıklar alerjiye neden olabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Tüketim sonrası bebeğinizde kızarma, kusma, öksürük gibi alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”
 
TANITIM KAMPANYASI DÜZENLİYOR
 Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, bebek ve çocukların kırmızı et tüketiminin artırılması, kuzu ve oğlak eti üreticilerinin desteklenmesi amacıyla bir kampanya başlattı. Birlik kampanya kapsamında yapacağı etkinliklerle kuzu ve oğlak etinin hem ucuz hem de sağlıklı olduğunu anlatacak. Market zincirinde kurulacak stantlarda özellikle bebek ve çocuklar için önerilen kuzu ve oğlak eti hakkında ailelere bilgi verilecek. Öte yandan marketler zincirinde tadım günleri düzenlenecek.