30 Mayıs 2015 Cumartesi
AŞI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Sosyal hayatımda karşılaştığım insanlar, hele hamile hanımlar, çocuk doktoru olduğumu öğrendiklerinde aşılar hakkında sorular sormakta, endişelerini dile getirmekteler.
Bazen insanların kafası karışmakta ve aşılar hakkında gereksiz bir tartışma başlamaktadır.
Aşılar gerçekten önemli midir?
Bunun aksini söylemek imkânsızdır. Düşünün, çiçek hastalığı dünyadan yok edildi ise sadece başarılı aşı uygulamaları sayesinde olmuştur.
1974 yılında Japonya başarılı bir aşı programı sayesinde boğmaca hastalığına karşı büyük bir başarı elde etmiş ve tüm ülkede bildirilen vaka sayısını 393’e kadar düşürmüştü, ölüm vakası ise hiç yoktu. Sonra, birtakım söylentiler, aşıların yan etkileri hakkında yanlış düşünceler ile 1976 yılında yenidoğan aşılamasında başarı %10’lara kadar düşmüş, 1979 yılına gelindiğinde ise Japonya 13.000’den fazla vaka ve 41 ölüm ile önemli bir boğmaca salgını yaşamıştır. 1981 yılında Japon hükümeti yeni bir aşılama kampanyası başlatarak, boğmaca hastalığının önüne geçmeyi yeniden başardı.
Ülkemiz, BCG aşısı sayesinde vereme karşı büyük başarı elde etti. Yine çocuk felci, kızamık gibi hastalıklar kontrol altına alındı. Dünya Sağlık Örgütü 21 Haziran 2002 tarihinde ülkemizi ‘’Çocuk Felcinden Arındırılmış Bölge’’ ilan etti.
Sadece bugün için değil, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çocuklarınızı aşısız bırakmayın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder