Sağlıklı yaşamın temeli anne karnında başlıyor. Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyüyüp gelişmesi annenin yeterli ve dengeli beslenmesiyle mümkün.
Yapılan araştırmalar, anne karnında hamileliğin ilk gününden itibaren başlayan bebeğin ilk 1000 gününde hem annenin hem de bebeğin beslenmesinin, bebeğin ileriki yaşlardaki sağlığını direkt etkilediğini ve kronik hastalıklara yakalanma riskini belirlediğini göstermektedir. Bu 1000 günlük süreç, bebeğin anne karnında geçirdiği 9 ayı ve 2 yaşının sonuna kadarki toplam süreyi kapsar.
Şimdi, bu 1000 günlük sürenin ilk kısmı olan hamilelik sürecindeki beslenmenin detaylarına bakalım. Hamilelik süresince artan enerji ve besin öğeleri ihtiyacına bağlı olarak besin gruplarındaki besinlerin tüketiminde artış gerekir. Anne adayının her bir besin grubundan tüketmesi gereken miktarlar şu şekildedir.
Süt ve süt ürünleri
Bu besinler, bebeğin gelişimi ve annenin depolarının korunması için gereken kalsiyum için oldukça önemli. Anne adayları için günlük önerilen tüketim miktarı 3 porsiyondur. Bu 3 porsiyonu gün içinde 1 su bardağı süt, 2 kibrit kutusu kadar peynir ve 1 kase yoğurt veya yayla çorbası tüketerek karşılamak mümkün.
Et, kuru baklagil, yumurta
Anne adayları bu gruptaki besinlerden her gün 3 porsiyon tüketmeli. Gün içinde 3 porsiyonu; 1 adet yumurta, 1 porsiyon kuru baklagil yemeği ve 2 köfte büyüklüğünde etle tamamlayabilirler.
Sebze ve meyveler
Sebze ve meyveler vitamin bakımından çok zengindir. Anne adayları günlük 5-6 porsiyon sebze- meyve tüketmeli ve mümkün olduğunca farklı renkte olanları tercih etmeli. Günlük olarak; 2 porsiyonu marul, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerden, geri kalanını portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerden ve domates, kırmızı biber, turp gibi kırmızı renkli sebzelerden seçmeli.
Tahıllar
Ekmek, pirinç, bulgur ve makarnanın dahil olduğu bu gruptaki besinler anne adayının ihtiyacı olan ekstra enerjiyi verir. Günlük gereksinimi kişiye göre değişse de ortalaması 4-8 porsiyondur. 1 dilim ekmek, 6-7 kaşık (30-40 g) kahvaltılık gevrek, 1 kase çorba, 6 yemek kaşığı kadar pilav ya da makarna 1 porsiyon sayılır.
Bunlara dikkat!
- Ara öğünler hamilelik döneminde karşılaşılacak sindirim sorunlarının önüne geçer.
- Anne adayları, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınmalı. Bunun yerine ızgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri tercih etmeli.
- Hamilelik döneminde beslenmeye bağlı olan diğer bir önemli konuysa annenin ağırlık kazanımını. Hamilelik süresince annenin 6 kg’ın altında ağırlık kazanması düşük doğumolasılığını artırır. Hamilelik sonuna kadar normal ağırlık kazanımı 10-14 kg ( ayda 1-1.5 kg) arasında olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder