31 Mayıs 2015 Pazar

Beslenme malzemelerini nasıl sterilize edebilirim?

Bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için gıdalar kadar, malzemelerin temizliği de önem taşıyor.
1
Bebeğinizin hasta veya ishal olma riskini azaltmak için sterilizasyon önemlidir. Sterilizasyon malzemelerin temiz olmasına ve bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur ve özellikle mamayla temas edecek malzemeler için çok önemlidir.

Ne sıklıkla yapmam gerekir?

  • En azından ilk 6 ay bebeğinizin kullanacağı bütün malzemeleri her kullanım öncesinde sterilize etmelisiniz.
  • Biberon ve biberon emziklerini her kullanımdan önce, onları kullandığınız süre boyunca sterilize etmelisiniz.

Neler gereklidir?

  • Buhar sterilizatörü veya soğuk su sterilizatörü ve sterilizasyon sıvısı veya tabletleri veya daha önce yemek pişirmek amacıyla kullanılmamış olan büyükçe bir tencere.
  • Biberon ve emzik fırçası
  • Emzik maşası
  • Besleme malzemelerinizin zarar görmemiş olmasına dikkat edin (örn. Çizik veya çatlak).

Nasıl yapabilirim?

Sterilize etmeden önce:

  • Ellerinizi güzelce yıkayın ve biberonların parçalarını koyacağınız yüzeyi temizleyin.
  • Beslenme malzemelerini sıcak ve sabunlu suyla iyice yıkayın.
  • Biberonlarını içini ve dışını biberon fırçası ile güzelce fırçalayın.
  • Biberon emziklerini de emzik fırçası ile iyice yıkayın, sonrasında akan suyun altına tutarak deliğinden suyu akıtın ki içerisinde hiç süt artığı kalmasın.
  • Tüm malzemeleri akan suyun altında iyice durulayın.

Sterilize ettikten sonra:

  • Malzemeleri çıkarmadan önce ellerinizi güzelce yıkayın, biberon parçalarını takacağınız yüzeyi de temizleyin.
  • İhtiyaç duyduğunuzda malzemeleri çıkarın.
  • Eğer hemen kullanmayacaksanız, biberonu emziğini ve kapağını takarak saklayın. Böylece biberonun içinin ve biberon emziğinin içinin ve dışının kirlenmesini bir süre için engellemiş olursunuz. Bu süre kullandığınız sterilizasyon metoduna göre değişecektir.
  • Bebek maması ihtiyaç duyuldukça hazırlanmalıdır. Bu nedenle biberonları da toplu olarak değil, ihtiyacınız oldukça sterilize edebilirsiniz.

Kaynatarak sterilizasyon

  • Kaynatarak sterilizasyon esnasında yanmamak için dikkatli olun.
  • Kullandığınız malzemenin kaynatılmaya uygun olup olmadığını kontrol edin.
  • Daha önce yemek pişirmek için kullanılmadığından emin olduğunuz büyükçe bir tencereyi su ile doldurun.
  • Tüm malzemeyi, emzik maşası da dahil olmak üzere tamamen suyun içerisinde kalacak şekilde yerleştirin, içlerinde hava kabarcığı kalmamasına özen gösterin.
  • Tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika kadar kaynatın, kaynama süresince suyun azalmadığından ve tüm malzemenin suyun altında kaldığından emin olun.
  • Kapağı kapalı olarak, malzemelerin tencerenin içerisinde soğumasını bekleyin.
  • Biberonlarınızın parçalarını, sterilize ettiğiniz malzemelerin kirlenmesini engellemek için emzik maşasını kullanarak takın.
  • Malzemeleriniz, kapağı kapalı olan tencere içerisinde 3 saate kadar steril kalacaktır.

Soğuk su sterilizasyonu

  • Soğuk su sterilizatörünüzün içerisine belirtilen miktarda su koyun. (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Sterilizasyon sıvısından veya tabletinden de gereken miktarda koyun (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Tüm malzemeyi, emzik maşası da dahil olmak üzere sterilizatörün içerisindeki suya batırın, hava kabarcıkları kalmamasına dikkat edin ve kapağını kapatın (Bütün malzemenin suyun altında kalmasını sağlamak için malzemelerin üzerine bir tepsi koyabilirsiniz).
  • Su ısıtıcınızdaki suyu ısıtın.
  • Tüm malzemeleri en az 30 dakika suyun içinde bırakın.
  • Kullanmadan önce tüm malzemeyi kaynatılıp soğutulmuş suyla iyice çalkalayın.
  • Solüsyonun içerisinde kalmak koşuluyla tüm malzemeleriniz 24 saat boyunca steril kalır, sterilizatörünüzün içerisindeki suyu her 24 saatte bir değiştirmelisiniz.

Mikrodalga buhar sterilizasyonu

  • Belirtilen miktarda suyu sterilizatörünüze koyun (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Tüm malzemeleri, emzik maşası da dahil olmak üzere sterilizatöre yerleştirin. Hiçbir malzemenin ağzının yukarıya bakmamasına dikkat edin, içerisine su dolabilir (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Sterilizatörünüzün kapağını kapatıp, mikrodalganızı üreticinin belirttiği sıcaklığa ve zamana göre ayarlayın (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Buharın yakıcı olduğunu unutmayın, sterilizatörünüzü kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakın.
  • Biberonlarınızın parçalarını, sterilize ettiğiniz malzemelerin kirlenmesini engellemek için emzik maşasını kullanarak takın.
  • Malzemeleriniz sterilizatörünüzün kapağını açmadığınız sürece steril kalacaktır.

Elektrikli buhar sterilizasyonu

  • Belirtilen miktarda suyu sterilizatörünüze koyun (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Tüm malzemeleri, emzik maşası da dahil olmak üzere sterilizatöre yerleştirin. Hiçbir malzemenin ağzının yukarıya bakmamasına dikkat edin, içerisine su dolabilir (Üreticinin talimatlarına bakın).
  • Kapağını kapatıp, sterilizatörü çalıştırın.
  • Buharın yakıcı olduğunu unutmayın, sterilizatörünüzü kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakın.
  • Biberonlarınızın parçalarını, sterilize ettiğiniz malzemelerin kirlenmesini engellemek için emzik maşasını kullanarak takın.
  • Malzemeleriniz sterilizatörünüzün kapağını açmadığınız sürece steril kalacaktır.
  • Önerildiği şekilde, sterilizatörünüzü zaman zaman kireç sökücü ile temizlemeyi unutmayın (Üreticinin talimatlarına bakın).

Hangi sterilizatörü seçmeliyim?

Sizin için uygun sterilizatör hangisi

Hangi sterilizatörü seçmeliyim?

Özelliklerini ve dezavantajlarını inceledikten sonra sterilizatörünüzü seçebilirsiniz.

Kaynatarak sterilizasyon

  • Ucuzdur.
  • Tüm ihtiyacınız olan bir ocak ve sterilizasyona ayrılmış uygun bir tenceredir.
  • Bebeğinizi emziriyorsanız ve çok sık sterilizasyon yapmanız gerekmiyorsa iyi bir seçenektir.

Dezavantajları:

  • Kaynarken gözlemek için başında beklemeniz gerekir.
  • Kaynar su dolu tencere ile ilgili güvenlilik sorunları yaşanabilir.
  • En yavaş sterilizasyon yöntemidir.

Soğuk su ile sterilizasyon

  • Seyahat esnasında iyi bir seçenektir.
  • Eğer çözeltinin içinde bırakırsanız malzemeler 24 saat süreyle steril kalır.
  • Başka malzemeleri, örneğin diş kaşıma oyuncaklarını da kolayca sterilize edebilirsiniz.

Dezavantajları:

  • Sterilizasyon sıvıları ya da tabletlerinin kullanımını ve çalkalamayı gerektirir.

Mikrodalga buhar sterilizasyonu

  • Sterilizasyon sıvıları ya da tabletleri ya da çalkalamayı gerektirmez.
  • En hızlı sterilizasyonun yöntemidir, sadece 5-10 dakika alır.

Dezavantajları:

  • Daha pahalıdır.
  • Metal malzemeler mikrodalga fırında steril edilemez.
  • Mikrodalga sterilizatörlere elektrikli sterilizatörlerden daha az biberon sığar ve diğer yöntemlerle olduğu kadar uzun süre steril kalmayabilir.
  • Suyun sertliğine bağlı olarak zaman zaman kireç çözme işlemi uygulamak gerekebilir.

Elektrikli buhar sterilizasyonu

  • Sterilizasyon sıvıları ya da tabletleri ya da çalkalamayı gerektirmez.
  • Hızlıdır, 8-10 dakika sürer.

Dezavantajları:

  • Daha pahalıdır, ortalama olarak ayda bir kez kireç çözme işlemi uygulamak gerekir.
  • Malzemeleri ne sıklıkta sterilize etmeniz gerektiği ve sterilizasyon işlemi için ne kadar süre harcamak istediğiniz, en uygun sterilizasyon yöntemine karar vermenizde size yardım edecektir.

Bebek mamasını nasıl saklarım?

Enfeksiyon riskini minimuma indirmek için bebek mamaları nasıl saklanmalı? Biberon maması ihtiyaç duyuldukça hazırlanmalıdır.

Hazırlanan bebek maması neden saklanır?

  • Dışarıya çıkarken
  • Rahatlık sağlaması için

Neden saklanmamalıdır?

  • Hazırladığınız bebek mamasını saklama süreniz uzadıkça, enfeksiyon riski artar. Önceden hazırlamak yerine ihtiyaç duydukça hazırlamanız riski en aza indirecektir.

Nasıl?

  • Kutunun üzerinde belirtilen şekilde bebek mamasını hazırlayın.
  • 5oC’nin altındaki sıcaklıkta saklayın (Örn: Buzdolabınızın orta raflarında, buzdolabı kapağına koymayın çünkü kapak buzdolabının orta bölmesi kadar soğuk değildir).
  • 24 saat içerisinde olmak şartıyla, en kısa zamanda kullanın.

Önceden hazırlanmış bebek mamasının ısıtılması

  • İhtiyacınız olduğu zaman buzdolabından çıkartın.
  • Ilık su dolu bir kapta veya biberon ısıtıcısı kullanarak ısıtın.
  • Bazı yerlerin fazla ısınmasını engellemek için iyice çalkalayın.
  • Bir saat içerisinde kullanın.
  • Bebek mamasının ısısını bileğinizin içine birkaç damla damlatarak kontrol edin.

“Hareket halinde” kullanım için mama hazırlamanın 3 yolu

  • Hazırladığınız bebek mamasını en az 1 saat buzdolabında soğutun.
  • İçinde buz olan soğutucu çantaya yerleştirin.
  • 4 saat içerisinde kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder