21 Mayıs 2015 Perşembe

BEBEĞİNİZE UYURKEN YALANCI EMZİK VERİN!

YALANCI EMZİK BEBEĞİNİZİ BAKIN HANGİ TEHLİKEDEN KORUYOR…
Bebeğinize uyurken yalancı emzik verin!
Yalancı emzik çene kemiklerinde değişikliğe sebep olabiliyor
Bilinçli yönlendirme bir çeşit diş tedavi yöntemi olan ortodontik tedavi ile olurken bilinçsiz yönlendirme bebeklik döneminden başlayıp yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerimize kullandırdığımız yalancı emzik, bilinçsiz olarak çene kemiklerinde değişikliğe sebep olabiliyor. Emme sırasında ağız içinde oluşan negatif basınç sebebiyle yanaklar içe doğru kemiklere bir kuvvet uygular. Çene kemiklerinin uzun dönemde dışarıdan bakıldığında içeri doğru dar bir görünüme sahip olmasına sebep olur. Aynı zamanda üst çenede damak kubbesi dediğimiz, damağın en üst kısmında yükselme ve derinleşme olur. Süt dişleri de çıkarken bu yönlendirilmiş kemiğin şekline uyarak sürmelerini tamamlar. Sonuçta da çenelerde darlık ve dişlerde çapraşıklık görülür” dedi.
Uyku arkadaşı olarak yalancı emzik
Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan süt dişlerinin fonksiyon ve estetiğin yanında çok önemli bir misyonları daha olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu söyleyen Dt.Sevgen Eralp, “Süt dişleri kendilerinden sonra sürecek olan daimi dişlere iyi ya da kötü rehberlik edeceklerdir. Dolayısıyla uzun süre yalancı emzik kullanımı ile çene kemiklerinin ve süt dişlerinin dizilimlerini etkilememek daha doğru olur. Şunu da belirtmek isterim ki, bir anne olarak kızıma uyku arkadaşı olarak yalancı emzik kullandırdım.
Ani bebek ölüm sendromunu önlüyor
Fakat burada ayırt edilmesi gereken önemli bir nokta var. 2005 yılında Amerikan Çocuk Doktorları Birliği’nin de açıkladığı üzere, uykuda emzik kullanımı ani bebek ölüm sendromunu ciddi ölçüde önlüyor. Emzik emen bebeklerde, uykuda dilin geri kaçma ihtimali ortadan kalkıyor ve böylece yutak bölgesinin tıkanması engelleniyor. Yine araştırmalar gösteriyor ki, emzik emen bebekler genelde yüz üstü pozisyonda uyuyorlar. Ayrıca uykuda emzik emmeye alışan bebek, derin uykuya geçtiğinde emzik ağzından düşse bile refleks olarak uyanıyor. Bütün bu sebeplerle ani bebek ölüm sendromu riskini azaltmak adına emzik kullanımını sadece uyku sırasında öneriyoruz.
Yalancı emzik 1 yaşından sonra bıraktırılmalı
1 yaşından sonra ani bebek ölüm sendromu riski çok azaldığı için de, bu yaştan itibaren emzik kullanımını, çenelerin ve dişlerin gelişimini olumsuz etkileyeceği için önermiyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder