Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp  Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin  Kılınç, "D vitamini veya demir eksikliği bulunan çocukların uyku düzeni bozulur"  dedi. 
 
Kılınç, bebek ve çocuk gelişiminde  uykunun önemine dikkati çekti. 
 
Uykunun beyin ve vücut gelişimi için en temel fizyolojik ihtiyaç  olduğunu ifade eden Kılınç, büyüme hormonun çoğunlukla bebeğin derin uykusunda  salgılandığını, ciddi uyku problemlerinde bu hormonun yeterince salgılanmaması  nedeniyle vücut gelişiminin sekteye uğrayacağını vurguladı. 
 
Uyku sorunun bebekteki gelişimi olumsuz etkilediği gibi ebeveynlerin  de yaşam kalitelerinde kayba neden olduğunu anlatan Kılınç, şöyle konuştu: 
 
"Bebeklerin uyku sorunu gibi karşımıza sıklıkla çıkan bir unsur daha  var; o da bebeğin çok kısa süre uykuda kalması. Normal şartlarda bebeklik  dönemindeki yavruların gün içerisinde uykuya geçtiğinde 1,5-2 saat kadar uyuması  gerek. Büyüdükçe daha az uyuması gereken bebeklerin özellikle 3-9 aylık  aralığında gününün yüzde 60-70'ini uykuda geçirmesi gerekir. 9 ila 24 aylık  bebeklerin ise günde ortalama 12 saat uyuması lazım." 
 
Bebeklerdeki uyku durumunun titizlikle takip edilmesi gerektiğine  işaret eden Kılınç, şunları kaydetti:  "Bir bebek normalden daha kısa uyuyorsa, bilin ki bir sorun vardır.  Mesela bebeğin altı ıslak, karnı aç,Ağrı sızı yaşıyor olabilir. Ama takdir  edersiniz ki, bu durumlar geçici sürelerde yaşanır. Eğer kısa süreli uyku düzenli  hale geldiyse bebeğinizin uykusunu, vitamin eksikliği bölünüyor olabilir. D  vitamini veya demir eksikliği bulunan çocukların uyku düzeni bozulur. Dolayısıyla  D vitamini ve demir eksikliği zeka geriliğine neden olabileceği için uyku sorunu  çeken ebeveynler bebeklerinin kan değerlerini kontrol ettirmesi gerek." 
 
Prof. Dr. Kılınç, 2005 yılından bu yana sağlık ocaklarında yeni doğan  bebeklere D vitamini verildiğini hatırlatarak bu durumun sıkıntıyı önemli ölçüde  giderdiğini sözlerine ekledi.