30 Mayıs 2015 Cumartesi

YENİDOĞAN KOLİĞİNDE ÇÖZÜM: PROBİYOTİK DAMLALAR

20-Yenidog╠åan-kolig╠åinde-c╠ğo╠êzu╠êm-Probiyotik-damlalar
Gözlemlerimiz ve yapılan araştırmalar, her beş bebekten birinin infantil kolik nedeniyle çocuk doktoruna götürüldüğü gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu durum özellikle annelerde kaygı ve stres kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnfantil kolik, erken bebeklik döneminde görülen, uzun ağlama nöbetleri ile karakterize ve oldukça zor yatıştırılabilen yaygın bir fonksiyonel sindirim sistemi bozukluğudur. Bebeğin ağlamaları ortalama 6. haftada tepe noktasına ulaşır, 12. haftaya gelindiğinde ise sorunlar azalmaya başlar.
Probiyotikler ise, bağırsak mikroorganizmalarının doğal dengesini korumaya yardımcı, dost, canlı bakterilerdir.
Dünyada kabul gören JAMA Pediatrics dergisinin Ocak 2014 sayısı bu konuyla ilgili yapılan yeni bir çalışmaya yer vermiştir.
500’den fazla yenidoğan bebeğe üç ay süreyle probiyotik damla verilmiş ve aynı sürede probiyotik damla verilmeyen bebeklere göre anlamlı derecede ağlama nöbetlerinin kısa sürdüğü saptanmıştır.
Çalışmanın sonuç raporunda, bebeklere ilk üç ay boyunca probiyotik damla verilmesi sonucu kolik, reflü, kabızlık ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarının anlamlı derecede azaldığı, bebeklerin rahatlamasının aileler üzerinde psikolojik rahatlama sağlayarak iş veriminde artışlara yol açtığı belirtilmiştir.
Probiyotik damlalar kolik giderici değil, önleyicidir ve mutlak surette çocuk doktorunuzun kontrolünde kullanılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder