KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki:”Bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateş menenjit gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabiliyor”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateşin menenjit gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi.
Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ateşin çocuklarda en önemli hastalık belirtisi olduğunu vurguladı.
Çocuğun koltuk altı ateşinin 37 derecenin üzerinde olmasının ”ateş” diye tanımlandığını ifade eden Baki, ”38 dereceye kadar olan ateş hafif derecede ateştir. Ancak küçük çocuklarda 38.5 dereceyi geçen ateş, özellikle bebeklerde çok önemsenmelidir. Bu derecenin üstündeki ateş 3 yaş altındaki çocuklarda havaleye yol açabilir. Bebeklerde 38.5 dereceyi geçen ateş menenjit gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabiliyor” diye konuştu.
Çocuklarda ani ateşin, genellikle bademcik ya da kulak iltihabı, zatürre, idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşabildiğine dikkati çeken Baki, ”Bazen de özellikle küçük çocuklarda kana mikrop karışması ateşin nedeni olabilir. Hayatı tehdit eden bir hastalığın belirtisi olabileceğinden ateşin nedenini bulmak ve ona göre tedavi etmek son derece önemlidir” dedi.
Baki, ailelerin ateş konusunda bilinçli davranması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ”Aileler 38.5 derecenin üstündeki ateşi çok önemsemelidir. Yüksek ateşin özellikle bebeklerde havaleye neden olabileceği unutulmamalı. Ateş 38 derecenin üstünde ise aileler çocuğa ağızdan ateş düşürücü verebilir, kusan çocuklara ateş düşürücü fitil kullanabilir. Ayrıca boyuna, kasıklara, çok soğuk olmayan suya batırılmış pamukla pansuman yapılabilir. Ancak ateşi çok fazla düşürmenin de çocuk için tehlike yaratacağı unutulmamalıdır. Çocuk daha evvel ateş nedeniyle havale geçirmişse evde havaleyi önleyen fitil mutlaka bulundurulmalı ve gerekirse hemen kullanılmalıdır.”
Çocuğun ateş nedeninin belirlenip tedavisi için hekime başvurulması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Baki, ”Küçük çocuklarda diş çıkarımı sırasında ateş olabilir. Ancak bu ateşin hiçbir zaman 38.5 dereceyi geçmeyeceği unutulmamalıdır. Ateşli çocuğun bulunduğu ortamın sıcaklığının 24 derecenin üstünde olması ve çocuğun çok giydirilmesi ateşi yükseltebileceğinden tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder