15 Haziran 2015 Pazartesi

Pişik Neden Oluşur? Nasıl Engellenir

Pişik Nedir?
Doğumdan 1,5-2 yaşına kadar her gün bezlenen bebeğin bez bölgesinde dönem dönem kızarıklıklar gözlenmesi kaçınılmazdır. Bez bölgesindeki cilt, tahriş olduğunda, rahatsız edici madde ya da maddelerle temas etmenin tetiklediği tepkileri verir ve pişer. Oluşan pişiğin bilimsel tanımlaması “irritasyona bağlı kontakt dermatit”tir, yani “tahriş edici etkene tepki olarak gelişen ve temasla oluşan cilt iltihabı”dır. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere, bez bağlanan bebeklerde pişik sorunu son derece kolay gelişebilir çünkü bu bölgede bebeğin cildini tahriş edebilecek pek çok etken mevcuttur.
Bez bölgesinde cilt sürekli idrar ve kakayla temas etmekte, günün büyük bir kısmında nemli kalmaktadır. Bez bölgesinin havayla teması azdır. Bez bölgesi, bebek bezinin sürekli cilde sürtünmesiyle de tahriş olur. Bebeğin idrar ve kakasında, bebeğin yediği gıdalar ya da aldığı ilaçlar nedeniyle oluşan tahriş edici maddeler de pişiği tetikler. Bebeğin idrarı ya da kakası iltihaplı ise yine kolaylıkla pişik gelişir. Bebek alerjik yapıdaysa yine kolaylıkla pişik oluşabilir.
Pişik oluştuğunda etkilenen cilt bölgesi kızarır, cilt incelir ve cilt üzerinde çatlaklar oluşur, cildin bütünlüğü bozulur. Ciltten kabarık, bazen su toplayan iltihabi reaksiyonlar gözlenir. Bütünlüğü bozulan bu cilt bölgesine bakteriler ve mantarlar da kolaylıkla gelip yerleşirler ve cildin daha da iltihaplanmasına katkıda bulunurlar.
Pişik demek, bez bölgesindeki cildin iltihaplanması demektir. Bebeğin bakımından sorumlu olan annenin ilk görevi, bebekte pişik oluşmasını baştan engellemeye çalışmak olacaktır.

pişik nasıl oluşur
Neden oluşur?
• Bebek alerjik yapıdaysa, ciltte oluşan kontakt dermatit, yani tahriş edici temasa bağlı cilt iltihabı demek olan pişik, daha kolay oluşacaktır.
• Bebek başta antibiyotikler olmak üzere, vücuttaki kalıntıları idrar ve kakayla atılırken cildi tahriş edebilecek ilaçlar almakta ise pişik geliyor demektir.
• Bebeğin idrarı iltihaplı ise pişik kolay oluşacaktır.
• Bebek ishalse ya da bebeğin sindirim sisteminde bir iltihaplanma mevcutsa yine pişik kolay oluşur.
• Bebek, kakayı daha asitli hale getiren, asitli gıdalar sık tükettiğinde pişik oluşumu kolaylaşır. Bebeğe aynı gün içerisinde portakal, mandalina, kivi, domates, ıspanak ve maydanoz gibi asitli gıdalar aynı anda verildiğinde pişik kolay gelişecektir.
• Bebeğin bez bölgesinde iltihaplı ya da mantarların çoğaldığı cilt sahaları var ise ardından pişik de ortaya çıkacaktır.
Bebekte pişiğin oluşumunu kolaylaştıran etkenler mevcutsa, bebeğin hekimiyle görüşülerek bebekte alınacak önlemlerin belirlenmesi gerekecektir.
Pişiğin oluşmasını kolaylaştıran etkenleri bilmek ve bu etkenler devreye girdiğinde acil önlemler almak da, pişikle mücadelede büyük yarar sağlar.
Pişik Oluşumunu Engellemek
• Kolaylıkla tahmin edileceği gibi, pişik oluşumunu engellemek için alınması gereken ilk önlem, bebeğin bezini sık sık değiştirmek ve cilt bölgesini nemli tutmamak olacaktır.
• Bebeğin her altı değiştirildiğinde bez bölgesi kremlenmelidir. Her alt değiştirmede bez bölgesindeki cilde sürülecek olan koruyucu krem, % 20 oranında çinko oksit içermelidir. Bebeğin bez bölgesindeki cildinin baştan çinkodan zengin bir kremle temas etmesi, pişiğin oluşumunu engelleyecektir.
• Bebeğin alıştığı bebek bezi türü değiştirilmemelidir. O gün markette mevcut olan bebek bezi, markası ne olursa olsun, tüm bebek bezleri aynıdır mantığıyla satın alınmamalıdır. Bebeğin alışık olmadığı bebek bezine tepki verme ihtimali çok yüksektir.
• Bebeğin cildi silinirken alkol, parfüm ya da katkı maddesi içeren bir temizleme mendili kullanılmamalıdır. Doğal pamuktan üretilmiş, katkı maddesiz temizleme mendilleri kullanılmalıdır.
• Bebek kaka yaptığında belden aşağı yıkanması, iyi bir alışkanlıktır. Ne var ki bebeğin bez bölgesi sık ve yoğun sabunlanmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder