17 Haziran 2015 Çarşamba

Çocuklarda Bronşit

Belirtileri: Ateşi yükselir. Kuru, kısa süreli, balgamsız, bazen nöbetler şeklinde bir öksürük başlar. Bu öksürük giderek, sarı veya yeşil balgamlı öksürüğe dönüşür. Solunum zorluğu, hızlı ve, hırıltılı bir solunum (dakikada 40-50 soluk), iştahsızlık, dudaklarda ve dilde morarma, öksürükle kusma görülebilir. 5-10 gün içinde öksürük azalmaya başlar ve düzelir. Özel bir tedavisi yoktur. Birlikte iltihabi bir durum yoksa antibiyotik gerekmez.
Akut bronşit viral bir üst solunum enfeksiyonunu takiben gelişebilmektedir. Bir soğuk algınlığı veya nezleyi takiben, nefes borusu veya bronşlarda (akciğerlerdeki hava kanallarında) görülebilmektedir. Çeşitli virüsler sebep olabilir. Ayrıca boğmaca, kızamık, kızıl gibi enfeksiyonlar sırasında bronşit gelişebilmektedir.
Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Çocuğunuz soluk vermede zorluk yaşıyor ve hırıltılı bir şekilde soluyorsa, balgamlı veya nöbetler şeklinde öksürüğü varsa derhal doktorunuza götürün.
Doktor, iltihabi bir durum varsa antibiyotik tedavisi verir. Yoksa balgam sökücüler vererek balgamın öksürükle birlikte atılmasını kolaylaştırır.
Küçük çocuklar çıkardıkları balgamı yutarlar. Balgam çıkartmasını kolaylaştırmak için çocuğunuzu yüzü koyun, baş aşağı gelecek şekilde dizlerinize yatırın. Sırtına vurarak balgam çıkartmasını sağlayın. Çocuğunuzda balgam varsa, öksürük kesici ilaç vermeyin ki, balgamını öksürükle atabilsin.
bronşitÇocuğunuza rahat bir ortam sağlayın. Yatarken başını yükseltin. Evin herhangi bir odasında dahi sigara içmeyin.
Çocuğunuzun ateşi varsa düşürmeye çalışın. Bol bol sıvı almasını sağlayın.
Çocuğunuzu hastalığı geçene kadar güneşe çıkarmayın. Oda sıcaklığını da çok yüksek tutmayın. Sıvı kaybına sebep olabilir.
Sık sık bronşit geçiren çocuklarda yabancı cisim, allerji, solunum yolu anormallikleri araştırılmalıdır.
Çocuğunuza, bronşit sırasında ıhlamur, ada çayı, hatmi çiçeği, badem yağı, hardal gibi bitki çaylarını vermenizde fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder