Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olana kadar anne sütünden başka besine gerek duymaz. 6. aydan sonra anne sütünde ya da mamada bulunandan daha fazla demire ihtiyaç duyduğundan, sebze ve meyve gibi yiyeceklere başlamanız gerekir. Fakat 6. aya kadar sadece sütle beslenen bebekler, 6. ayda diğer yiyeceklere iltifat etmeyebilirler. Bunun için tatlara alıştırmak maksadıyla 3. ve 4. aydan sonra çok küçük miktarlarda diğer tatlardan tattırabilirsiniz. Ancak anne sütüyle beslenmeyen bebekler daha erken ek besinlere ihtiyaç duyacaklardır. Bunun için bebeğinizin beslenmesi konusunda mutlaka doktorunuzun önerilerine uyun. Anne sütü ile beslenen bebeklerde de ek besine geçmek için doktorunuza danışın.
Eğer bebeğinizde alerji riski yoksa 3. veya 4. aydan sonra yiyecekleri tattırmanız, değişik tatlara daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olur. Son zamanlarda genelde doktorların tavsiye ettiği ilk tatlar; havuç suyu, elma suyu ve yoğurttur. Yarım çay kaşığı miktarı başlattığınız tatları yavaş yavaş artırıp, bebeğiniz 6. aya gelene kadar püre şekline geçebilirsiniz.
Annelerin en fazla kafalarını karıştıran katı gıdalar konusunda biraz sabırlı olur ve aşağıdaki önerilere uyarsanız, beslenme saatleri savaşa dönüşmez, sizin içiniz de rahat olur.
İlk Tanışma İçin
1) Siz ve bebeğiniz için en uygun zamanı seçin. Sizin için sütünüzün en az olduğu sabah saati veya öğleden sonrayı seçebilirsiniz. Bebeğiniz için ise; huysuz ve yorgun olmadığı, çok fazla aç veya çok fazla tok olmadığı bir zamanı seçin. Çok açken hırçınlık yapıyorsa, bir miktar anne sütü veya hazır mama vererek iştahını kabartın. Tam olarak doymadan ek besini tattırın. Daha sonra anne sütüyle beslenmesine devam edebilirsiniz. İlk kez deneyeceğiniz besinlerin, bebeğinizde ne tür bir reaksiyona yol açacağını bilmediğiniz için, akşamdan sonra denemeyin. Rahatsız edici bir durumla karşılaşırsanız, geceyi huzursuz geçirebilirsiniz.
2) Çocuğa ek besinler teker teker alıştırılır. Bir gün havuç suyu vermişseniz, birkaç gün havuç suyu vermeye devam edin. Örneğin, yarım çay kaşığı havuç suyu verin. Eğer herhangi bir alerjik durumla karşılaşmadıysanız, miktarı ertesi gün bir çay kaşığına çıkartın. 3-4 gün miktarını artırarak devam ettikten sonra, yarım çay kaşığı elma suyu vererek yeni bir gıda denemesine başlayabilirsiniz. Böylece hangi besinlerin bebeğinizde alerjiye sebep olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer bir besine başladığınızda alerji belirtisi görmüşseniz, o besini kesin ve 15-20 gün sonra tekrar deneyin. Alerji veya rahatsızlık belirtileri; aşırı şişkinlik ya da gaz, ishal ya da kakada sümük, kusma, yüzde kızarıklık, soğuk algınlığı ile ilgili görünmeyen burun akıntısı veya göz sulanması veya göğüste hırıltı, geceleri uyuyamama veya gündüzleri huysuzluk etme şeklinde olmaktadır.
Birkaç kez tekrar ettikten sonra aynı gıdaya olumsuz reaksiyon gösteriyorsa, o gıdaya karşı alerjisi olduğunu kabul edin. Birkaç ay geçtikten sonra tekrar denersiniz. Büyüdükçe alerji riski kalkabilir.
3) Bebeğinize ek besin verirken yiyecek koyduğunuz kapları, kaşığı sıcak ve sabunlu su ile iyice yıkayıp güzelce durulayın. Aynı şekilde yiyecekleri de hazırlarken yıkayın. Bebeğinizi yedirirken veya yiyeceklerini hazırlarken siz de ellerinizi sabunla yıkayın. Çocukların bağışıklık sistemi tam gelişmediği için çok çabuk hasta olabilirler.
4) Bebeğinizin rahatça yiyebilmesi için birkaç minderle destekleyerek oturtabilirsiniz. Mümkünse bir mama sandalyesi alın. Bebeğinizi güvenli bir şekilde sandalyeye oturtup, emniyet kemerini bağladıktan sonra rahatça yedirebilirsiniz. Mama sandalyesinde yemeğe alışan bebeklerin, etrafı pisletme riski azalır. Bu bebeklerin anneleri ellerine daha rahat kaşık verdiğinden dolayı kendi kendilerine yemek yemeye daha erken alışıyorlar.
5) Ek besinleri verirken bebeğinizin önüne önlük takmayı ihmal etmeyin. Belki üstünü başını berbat etmesini göze alabilirsiniz, fakat küçükken önlük takmaya alışmazlarsa biraz daha büyüdüklerinde önlük takmak için zorluk çıkartabilirler.
Ve O An
Bebeğinizi biraz emzirdikten sonra, bir mama sandalyesine veya rahat bir yere arkasını yastıklarla destekleyerek oturtun. Elinizdeki kaşıkla az bir miktar ilk kez vereceğiniz besini ağzına götürün. Şimdiye kadar emerek beslendiği için, kaşığı yadırgayabilir. O zaman parmağınızın ucuna sürerek tattırabilirsiniz. İlk tatlar hoşlarına gitse bile yüzlerini buruşturabilirler. Fakat ağızlarını açarak istekli olduklarını da gösterebilirler. Bebeğiniz ne kadar iştahlı olursa olsun, ilk kez tattırdığınız yiyeceği az miktarda deneyin. Her gün biraz daha çoğaltarak devam edin.
Bebeğiniz ilk kez verdiğiniz besini reddediyorsa zorlamayın. Birkaç gün sonra tekrar denersiniz. Zorla bir besini kabul ettirmeniz, beslenme problemlerine yol açar. İlla sizin istediğiniz kadar yemesi de gerekmez. Zorlamanız ve çok fazla ısrarcı olmanız, daha ilk günlerde beslenme saatlerini savaşa çevirmenize sebep olur.
Bebeğinize Vereceğiniz Yiyecekleri Hazırlarken
1) Bebeğinize vereceğiniz en iyi yiyecekler, kendinizin hazırladığı taze ürünlerdir. Hazır satılan katkı maddeli besinleri bebeğinize vermemelisiniz.
2) Bebeğiniz için hazırladığınız yiyeceklerin taze olmasına dikkat edin. Meyveleri sıktıktan ya da rendeledikten sonra hemen yedirmelisiniz. Pişmiş yiyecekleri de buzdolabında en fazla bir gün bekletin. Birkaç günlük yiyeceği çocuğunuza vermeyin. Yiyeceklerin saklama süresi uzadıkça besin değerleri azaldığı gibi, mikroorganizmalar da çoğalır.
3) Dişleri yeteri kadar çıkmadığından, bir yaşına kadar bebeklere çiğnemesini gerektiren besinler vermemelisiniz. Yiyecekleri püre şeklinde hazırlayarak verin. Fakat her besini robottan geçirirseniz, biraz daha katı besin gelirse yutmakta güçlük çeker. Bunun için haşladığınız sebzeleri ilk zamanlar robottan geçirerek inceltebilirsiniz. Daha sonra ise çatalla ezerek verin. Meyveleri de püre yapmak için cam rende kullanın. Bazı katı püreleri sulandırmak için anne sütü, kaynamış su veya meyve suyu kullanabilirsiniz.
4) Bebeğinizin ilk besinleri için şeker ve tuz kullanmayın. Verdiğiniz yiyeceklerin içinde yeteri kadar tuz ve şeker vardır. Fazladan şeker ilave etmek ishale neden olabildiği gibi dişlerin sağlığını da etkiler. Bir bebeğin böbrekleri fazladan tuzla başa çıkamadığı gibi küçük yaşlardan itibaren tuza alışmak ileride hipertansiyon ile ilgili problemlere yol açabilir.
5) Bebeğinizin yiyeceklerini ılık verirseniz daha çok hoşuna gidecektir. Beğenmediği yiyeceklerin tadlarını değiştirerek tekrar deneyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder