17 Haziran 2015 Çarşamba

Hamilelikte Kaçınılacak Şeyler

Hamilelikte Kaçınılacak Şeyler
Birçok hamile kadın kendilerine veya bebeklerine potansiyel olarak zarar verebilecek her şeyden kaçınmak isterler. Risk faktörlerinin minimuma indirilmesi ve hamilelik sırasında nelerden uzak durulacağının bilinmesi problemlerin meydana gelme olasılığının azaltılmasına yönelik yollardan bazılarıdır. Ancak, kontrol edebileceğiniz şeylerin de bir sınırı vardır. Tüm kadınlarda, bir tür doğum kusuru taşıyan bebek doğurma sıklığı %3 ile %5 arasında değişmektedir. Ancak annelerin, gelişmekte olan bir bebek için doğumsal kusurlara neden olan etkili faktörlere maruz kalması durumunda bu oran artmaktadır.
Neler yapabileceğiniz hakkında bilgilendirilmek önemlidir. Hamilelik süreci içerisinde her dehşet öyküsü bir süre sonra sizin de kulağınıza gelebilir. Duymak istediklerinizi duymak istemediklerinizden ayırmak bir miktar enerji gerektirir ve istemediğiniz şeyleri dışarıda tutmanın her zaman mümkün olamayabileceğini anlarsınız. Hamilelik sırasında annelerin meydana gelebilecek “ya olursa”larla ilgili endişe duymaları ve bunların gerçekten olması halinde bunlarla nasıl baş edebilecekleri hakkında kaygılanmaları yaygın olarak görülen bir durumdur. Genel olarak yaşamda ve özellikle hamilelik döneminde potansiyel zararlı etkilerin ortadan kaldırılması veya en azından azaltılması sağduyulu bir davranış olacaktır.
Diyet
Özellikle, hamileliğin ilk üç ayında folik asit yönünden zengin diyet önemlidir. Folik asit düzeyinin düşüklüğü bebeklerde nöral tüp defektleri oluşum sıklığının daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Günlük olarak, 0,5 mg veya 500 mikrogram folik asit içeren iyi kaliteli doğum öncesi vitamin desteklerinin alınması önerilmektedir. Folik asit yönünden zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, iyi tahıllar, karaciğer ve greyfurt sayılabilir.
Listeria
Bazı yiyeceklerin hamile kadınlar tarafından yenilmesi çok risklidir. Bu yüzden hamile kadınların bu yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir. Bunun nedeni ölü doğuma ve başka yan etkilere yol açabilecek Listeria enfeksiyonuna yakalanma olasılığıdır. Listeria yumuşak peynir, soğuk “meze/şarküteri” türü etler, lahana salatası ve suşiden geçebilen, yiyeceklerle taşınan bir hastalıktır. Doğru saklanmayan veya yeterince soğuk olmayan dondurulmuş yiyecekler, yumuşak dondurma, pastörize edilmemiş süt ve pastörize edilmemiş sütten üretilmiş ürünler ve hazır deniz ürünleri de risklidir.
Balık
Bazı balıkların hamilelik döneminde yenilmesi potansiyel olarak risklidir. Bazı balık türlerinde yüksek düzeyde cıva bulunmaktadır ve gelişme dönemindeki bebeklerde yüksek cıva düzeylerine maruz kalındığında sinir sistemlerinde problem olabilir.
Alkol
Hamilelikte güvenli alkol tüketimiyle ilgili olarak güncel tavsiye, kanıtlanmış güvenli bir alkol miktarının olmadığı yönündedir. Plasenta alınan alkolün tamamını süzememektedir ve bir miktar alkol bebeğe kadar ulaşmaktadır. Hamile kaldığınız dönemde alkol kullanıyor idiyseniz, bundan endişe etmeyin. Önemli olan hamileliğin geri kalan kısmında alkol almamanızdır.
İlaçlar
Doktorunuz tarafından size ilaç yazıldıysa ve doktorunuz hamile olduğunuzu biliyorsa, bu ilaçları kesmeyin. İlaçları aniden keserseniz sağlığınız açısından risk oluşabilir. Herhangi bir kuşkunuz varsa, doktorunuz ve eczacınıza sorarak çift yönlü kontrol edin.
Hamilelikte İlaç Kullanımıyla İlgili Genel Kılavuz:

  • Gerekmediği sürece hiçbir şey almayın. Üzerinde “doğal” yazıyor diye hiçbir ilacın güvenli olduğunu düşünüp o ilacı almayın.
  • Bir ilaç, yetişkin olarak sizin için güvenli olabilirse de yalnızca birkaç yüz hücresi bulunan, gelişmekte olan bir bebek için çok tehlikeli olabilir.
  • Emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışın.
  • Bir ilaç kullanıyorsanız, bu ilacı doğru dozda, doğru zamanda ve önerilen şekilde (örneğin, aç karnına veya başka şekilde) aldığınızdan emin olun.
Tamamlayıcı İlaçlar

Hamilelik döneminde özellikle bebeğin oluştuğu ilk üç ayda bazı bitkisel veya doğal ilaçların alınmasıyla ilişkili riskler söz konusudur. Güvenli olduğu kanıtlananlar ile potansiyel olarak toksik olanları belirlemek için yine doktorunuza veya eczacınıza başvurun. Bir ürünün üzerinde “doğal” etiketinin bulunması kalite kontrol veya güvenlik işareti değildir. Birçok tamamlayıcı ilaç kapsamlı testlerden geçirilmiştir ve iddia ettikleri özellikleri destekleyecek bilimsel kanıtlardan yoksundurlar. Dolayısıyla almayı düşündüğünüz ilaçlar konusunda dikkatli olmak, ilacın içeriğini ve dozunu kontrol etmek önemlidir.
Kafein
Güncel tavsiyeler, hamilelerde kafein tüketiminin sınırlanması yönündedir. Kafein için güvenli limitin günde 200 mg olduğu kabul edilmektedir. Orta boy bir fincan filtre kahve yaklaşık 130 mg kafein içerir. Dolayısıyla, günde iki fincan köpüklü/kremalı kahveler veya cappucino çok fazla olacaktır. Günde iki fincan açık kahvenin veya 4 fincan çayın güvenli olduğu kabul edilmektedir. Gazlı içeceklerin tercihen şekersiz olarak günde 1 litrenin altında tutulmasına ve enerji içeceklerinin günde 1 kutudan fazla içilmemesine dikkat edilmelidir.
Çevresel Toksinler
Kurşun, kimyasal maddeler, röntgen ışınları ve iyonlaştırıcı radyasyon, boya buharı, tarım ve haşere ilaçları ve temizlik maddeleri hamile kadınlar ve doğmamış bebekleri için risk oluşturabilir. Tüm ürünlerin üzerindeki etiketleri ve uyarı yazılarını okumayı alışkanlık haline getirin. Potansiyel bir tehlikeye maruz kalma olasılığı varsa, iyi havalandırılmış bir odada bulunmaya dikkat edin. Çalışma ortamınız riskli ise, hamile olduğunuzu işvereninize bildirin ve mümkünse alternatif bir çalışma ortamı düzenlemenin yollarını arayın.
Sigara
Sigara, nikotin ve daha bir sürü kimyasal madde içerir. Sigara içen annelerin bebekleri olmaları gerektiğinden daha küçüktür. Ayrıca bu bebeklerin prematüre doğmaları, astıma veya diğer solunum hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. Sigara içen emziren annelerin sütü olması gerekenden azdır ve bebekler sigara dumanı gibi kokabilir. Nikotin replasman tedavileri hamilelik sırasında tavsiye edilmez.
Hastalıklar
Hamile olduğunuzda kendinizi hastalık riskinden tamamıyla soyutlamanız mümkün değildir. Virüsler ve bakteriler nerede koloni oluşturacakları konusunda pek seçici değildirler. Virüs ve bakterilerin başlıca amacı kendi çıkarlarını gözetmek ve mümkün olduğunca çok sayıda masum insanda çoğalmaktır. Aslında, bağışıklıktan çok uzakta bulunmaktasınız. Hamilelik, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da normalde olduğunuzdan daha savunmasız bir durumda bulunduğunuzu ifade eder. Ellerinizi yıkama konusunda çok titiz ve özenli olun. Başkaları öksürdüğü veya hapşırdığı zaman nefes almaktan kaçının. Kusmakta olan birinin çok yakınında bulunacak kadar talihsizseniz, en azından geçici olarak nefesinizi tutun. Virüslerin çoğu havada asılı durur ve çok kolaylıkla solunabilen hava parçacıklari üzerinde yolculuk yapar. Hamilelik sırasında potansiyel olarak komplikasyonlara neden olabilen iki viral enfeksiyon kızamıkçık ve suçiçeğidir.
Hamamlar, Mineral SPA’lar, Saunalar ve SPA’lar
Hamileliğin ilk aylarında fetus, annenin iç çekirdek ısısına karşı çok duyarlıdır. Bu ısının yükselmesine ve yüksek düzeyde kalmasına neden olan bir ortam, potansiyel olarak fetusun gelişimiyle ilgili problemlere neden olabilir. İnsanlar için normal ısı aralığı 36.1 ile 37.3 °C’dir. Hamileliğin erken dönemindeki annelerin ateşlerini yükseltecek hastalıklardan özellikle kaçınmaları gerekir. Ayrıca, bu annelerin vücut ısılarını 39°C’nin üzerine çıkaracak ortamlarda kalmaktan kaçınmaları tavsiye edilir.
Kedi
Başkaları size ne demiş olursa olsun sevgili kedinizle etrafta bir gezi yapmanıza gerek yok, ama kedinizin dışkısından uzak durmalısınız. Bu nedenle, kedinizin kutu altlığı varsa, hamileliğiniz süresince bunu boşaltma işini eşinizin yapmasını rica edin. Toksoplazmoz adı verilen bir parazit hastalığı, enfekte kedinin dışkısından insanın eline ve ağzına kolaylıkla bulaşabilir. Bahçede kazı yapmanız gerekiyorsa eldiven takın ve işiniz bitince ellerinizi iyice yıkayın. Aynı şekilde meyve ve sebzeleri yemeden önce dikkatle yıkanması ve yemeğin üzerindeki süslemeler gibi emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durmanız önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder