5 Haziran 2015 Cuma

Olimpik Anne adaylarına uzman önerileri

Siz de çocuklarınızı spora teşvik edin, siz de Olimpik anne olun.

Olimpik Anne adaylarına uzman önerileri
Çocuklarınıza, özellikle yeni başladıkları spor dallarında teşvik ve motive edici olun.  
Çocuk ya da yetişkin fark etmez. Herhangi bir şeye başladığımız ilk zamanlarda hata yapmak insanın doğasında vardır.


Oysa ki bu hatalar bizler için sadece birer deneyimdir. Bu deneyimlerden öğrendiklerimiz sayesinde gelecekte aynı hataları tekrarlamayız ve karakterimiz daha sağlam temeller üzerine kurulur. 
 
Sizlerde çocuklarınızın yeni başladıkları spor dallarında karşılaşabilecekleri başarısızlıklarda onlara karşı yapıcı ve motive edici olmaya özen gösterin. Bu gibi durumlarda, çocuklarınıza vereceğiniz geri bildirimler oldukça önemlidir. Onların güçlü, geliştirilmesi gereken yanlarını ön plana çıkaran geri bildirimler, çocuklarınızın odağını da o noktaya çekeceği için kendilerine olan güvenlerini tazeleyecek, motivasyonlarını yüksek tutacaktır.  
 
Eğer çocuğunuzun ilgilendiği spor hakkında bilginiz yoksa bilgi edinin ve bu bilgilerinizi çocuğunuz ile paylaşın. 
Çocuğunuzun ilgilendiği spor bu güne kadar sizin ilginizi çekmemiş olabilir. Fakat bu, sizin bu konuda kendinizi geliştirmemeniz için bir sebep olmamalı. 
 
Çocuğunuzun ilgilendiği spor her ne olursa olsun, o konu hakkında bilgilenmek, yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek ve bunları çocuğunuzla paylaşmak çocuğunuzun gözünde onunla ortak değerleri paylaştığınız için çok daha kıymetli olacaktır ve kendisini mutlu hissettirecektir. 
 
 
Çocuğunuzun ilgilendiği spor dalıyla ilgili ilgisini çekebilecek rol modeller bulun ve onların hayatlarından örnekler verin, motive edici videolar izlettirin. 
 
İnternet, doğru kullanıldığı zaman çocuklarınızın zihnini besleyecek, onların gelişimine katkı sağlayacak çok güzel kaynaklar barındıran bir mecradır. 
 
Eğer çocuğunuzun ilgilendiği spor dalıyla ilgili bir rol modeli varsa o kişinin yaşam hikayesini, başarılarını anlatan yazılar ve videolarıçocuğunuzla paylaşmanız onun için oldukça faydalı olacaktır. Şayet çocuğunuzun bir rol modeli yoksa, ilgilenebileceğine inandığınız kişilerin hikayelerini çocuğunuzla paylaşmanız onun açısından yapıcı olacaktır. 
 
İlgilendiği sporda başarılı olan kişilerin yaşam hikayelerini anlatan videoları izlemeniz ve yazılardan ögrendiklerinizi kendisiyle paylaşmanız çocuğunuz açısından çok önemlidir. Çünkü bu yaklaşım sayesinde çocuğunuz sizin de onun yapmak istediği şeye karşı olan ilginiz sayesinde kendini mutlu hissedecektir ve motivasyonu artacaktır. 
 
Antremanlarına, maçlarına gidin ve onlara destek olun. 

İster katıldığımız bir tiyatro gösterisi olsun, ister spor karşılaşması, küçükken katıldığımız aktivitelerde ailemizin desteğini hissetmek hepimiz için çok önemlidir. 
 
Antremanlarda, özellikle de maçlardafiilen orada olduğunuzu bilmek, varlığınızı hissetmek çocuklarınıza kendilerini iyi hissettirecektir.
 
Böylece, hem ihtiyaçduydukları anda sizlerden aldıkları güçle  kendilerini motive edebilecek, hem de kendilerine olan inançlarını kuvvetlendirebileceklerdir. 
 
 
Yapabileceklerinden fazlasını onlardan istemeyin. Gerçekçi hedefler koymalarına yardımcı olun. 
Hepimizin yapabileceklerinin bir sınırı vardır. Hele ki söz konusu çocuklar olunca, bu sınırlar biraz daha daralır. 
 
Çocuklarınız, yapabilecekleri konusunda kendilerine olduğundan daha fazla güvenebilirler. Bu gibi durumlarda onlara gerekli uyarıları yaparak kendilerini fazla zorlamamalarını hatırlatmak ve belirledikleri hedefleri ulaşılabilir, gerçekçi parçalara ayırmalarına yardımcı olmak önemli olacaktır. Bu yaklaşım sayesinde çocuklarınız belirledikleri hedeflere doğru yol alırken hem kendilerini zorlamayacaklardır, hem de bu hedeflere ulaştıkça potansiyellerini keşfetmeye başlayacaklardır. 
 
 
Çocuklarınızın takım arkadaşları ile zaman geçirmesine izin verin. 

Teknolojik imkanların çok olduğu günümüzde çocuklar çok şanslı gibi gözükseler de, aslında değiller. Yeteri kadar sosyalleşemeyen çocukların hayat ile kurduğu bağların sosyalleşebilen çocukların ki kadar güçlü olmadığı yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. 
 
Çocukların takım arkadaşları ile antreman dışında da vakit geçirmesi onların hem birbirlerine olan bağlarını kuvvetlendirecek hem de aralarında ki takım ruhunu canlı tutacaktır. Bu etkileşim, çocuğunuzun spor dışında ki yaşantısına da yansıyarak karakterini daha da güçlendirecektir. 
 
Kaybetmeleri durumunda sportmence davranmalarına yardımcı olmak için onlara model olun. 
Spor müsabakalarında kazanmak olduğu kadar kaybetmekte vardır. Kaybettikleri zaman bunun sadece bir Oyun olduğunu ve sporun içerisinde kazanmak olduğu gibi kaybetmenin de olduğunu hatırlatın.
 
Çocuklarınıza, bu bilinci oturtabilmek adına onlara model olun ve kaybettikleri zamanlarda dahi karşı tarafı tebrik etmeleri gerektiğini onlarla paylaşın. Unutmamalıyız ki konu spor olduğu zaman kaybedilen müsabakaların bir telafisi vardır ama mağlubiyet sonrası centilmenliğini kaybeden bir sporcunun hareketlerinin telafisi olmaz.
 
Çocuğunuz mağlup olduğunda dahi rakibini tebrik etmeyi ve mağlubiyeti daha başarılı olmaya yönelik bir basamak olarak görmeyi ögrendiğinde, ileriki yaşlarında yaşayabileceği hayal kırıklıkları karşısında kendisini toparlayacak ve motive olarak yoluna devam etme gücünü kazanmış olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder