Çocuklar her yaş evresinde farklı davranış biçimleri gösterirler. her bir yaş evresinde anne babalar daha bilinçli ve özenli hareket etmeleri gerekmektedir. Özellikle çocuğun ihtiyaçları doğru karşılanmalıdır. Bebek henüz yeni doğduğunda hiç bir kavramı bilmez ve anneye muhtaçtır. Dolayısı ile annenin yapması gereken emzirmeye dikkat etmek sürekli emzirmek uyku düzenine dikkat etmektir. Bebek ilk 3 ayı geçirdikten sonra yavaş yavaş agular yapmaya başlayabilir. İlk 6 aya ulaşan bebek artık göz temasını çok iyi kuruyor ve gülüyor olmaktadır. 6. ayda ek gıdaya geçiş gösteren bebek reddetme durumu yaşayabilir burada dikkat edilmesi gereken çocukla inatlaşılmamasıdır.
Bebek 1 yaşına ulaştığında artık yürüyor durumdadır. ilk yaşında yürüyen ve yaşından bir kaç hafta sonrasında bebekler yürümeye başlar ve daha çok merak içindedirler. keşfetmek en büyük zevkleridir. Bu durumda çocuğa kesinlikle sert tepkiler yapılmamalıdır. Çünkü çocuk ellediği nesneleri ilk defa görüyor ve ilk defa tanıyordur.
Bebek 1 yaşını geçip 1,5 yaşa ulaştığında ufak ufak kelimeler söylemektedir anne baba dede gibi bu döngüde bebekte davranışlar ve karakteristik yapılar artık oturmaya başlamıştır. Bebekle hiç bir şekilde inatlaşmamak gerekmektedir. Ne kadar inatlaşılırsa bebek o kadar hırçın ve agresif olacaktır. Bebeğe yumuşak sesle konuşulmalı ve psikolojisinin bozulmaması için ebeveynler kendi aralarında dahi yüksek sesle konuşmaması gerekir.
Bebekler küçük yaşta etkilendikleri durumları ileri ki yaşlarda kişilik bozuklukları olarak yaşayabilirler. Bu nedenden dolayı aile içinde şiddet, kavga ve tartışma olaylarının yaşanmaması adına çaba sarf edilmeli ve bebeğe göre hayatınızı düzenlemeniz gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder