Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, bebeklerin kundaklama alışkanlığının kalça çıkıklarına neden olduğunu belirterek teşhis koymada yaşanan gecikmelerin de ameliyatsız tedavi şansının kaybolmasına yol açtığını söyledi.
Doruk sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, gelişimsel kalça çıkığı hastalığının kız çocuklarında daha çok rastlandığına dikkat çekerek "Ülkemizde, 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemli" dedi.
Hastalığın belirtilerini yürüme öncesi ve yürüme sonrası dönem olmak üzere ikiye ayıran Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "Yürüme öncesinde belirtileri, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması ve bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise, çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir" diye konuştu.
Ülkemizde gerek yakın akraba evliliklerinin sıklığı, gerekse kundak kullanma alışkanlığının süregelmesinin gelişimsel kalça çıkığı hastalığının yüksek oranda görülmesine sebep olduğunu vurgulayan Op. Dr. Açıkgöz, "Teşhis koymada yaşanan gecikmeler, bebeklerde ameliyatsız tedavi döneminin yitirilmesine sebep oluyor" diyerek bebekleri kundak yapma alışkanlığından vazgeçilmesini istedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder