Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Meşe: "Bebek, 40'ı çıktıktan sonra hızlı nefes alıp veriyorsa, beslenirken çabuk yoruluyorsa, dilde, dudak çevresinde morarmalar varsa bunlar kalp deliğinin belirtisidir"
"Özellikle yeni doğan bebeklerde, 6-8 haftadan sonra bazı belirtiler varsa bunlar ilk teşhis için uyarıcı sebeplerdir. Bebek, 40'ı çıktıktan sonra hızlı nefes alıp veriyorsa, beslenirken çabuk yoruluyorsa, dilde, dudak çevresinde morarmalar varsa bunlar kalp deliğinin belirtisidir. Bu belirtiler aileler için uyarıcı olması lazım. Aileler, bu tür şikayetlerle mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalı ve oradan pediatrik kardiyoloji merkezlerine yönlendirilmelidirler. Her zaman üfürüm duyulmayabilir. Üfürüm zaman içinde de gelişebilir.
Biraz daha büyük çocuklarda çabuk yorulma, sık akciğer enfeksiyonu, çarpıntı gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetlerde de aileler mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalı. Pediatrik kardiyoloji merkezinde tetkikleri yapılır, ekosu çekilip değerlendirilir ve kalp hastalıklarının tanısı konulur."
"Erken teşhis yaşamı kolaylaştırır"
Özellikle kalp deliği gibi bir ameliyatın 4-6 yaşından önce yapılmasının çocuğun ilerde daha rahat hayat sürmesine neden olacağını vurgulayan Doç. Dr. Meşe, erken teşhisin büyük önem taşıdığına işaret etti.
Kalp deliğinin büyüme geriliğine yol açıp, kız çocuklarının ileride anne olmasını engelleyebildiğini ifade eden Meşe, şöyle devam etti:
"Çabuk yorulma, sık nefes alma, sık akciğer enfeksiyonu olan hastaların mutlaka pediatrik kardiyoloji merkezine başvurması lazım. Erken yaşlarda başvurmayanlar çok olmasa da ameliyat şansını kaybedebiliyorlar. İleri yaşlarda bu hastalık hayat kalitesini çok düşürüyor. Kız çocuklarının anne olmasını engelliyor. Hastalık erken teşhis edilmiş olsa o dönemde bazı ilaç tedavileri uygulanabiliyor, açık kalp ameliyatına gerek kalmadan yapılabilen bir sürü değişik tedavi yöntemi uygulanabiliyor. O nedenle ailelere de büyük görev düşüyor. Çocuklarında bu tip belirtileri olan aileler mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalı. Hastalığın erken çocukluk döneminde tespit edilip tedavi edilmesi gerekiyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder