16 Aralık 2014 Salı

Emzirme Sorunları

Emzirme işlemi her zaman yolunda gitmeyebilir. Bebekten veya anneden dolayı emzirme güçlüğü çıkabilir. Emzirme güçlüğü olan durumlarda, sorun giderilip ondan sonra emme işlemine devam edilmelidir. Bazı güçlüklerin giderilmesi mümkün değilse doktorunuza danıştıktan sonra biberonla beslenmeye geçebilirsiniz.
Bebeğe Ait Emzirme Güçlükleri
Emmeye gücü yetemeyecek kadar küçük doğan bebekler (prematürelik).
Yarık damak ve yarık dudağı olan bebekler de emmekte güçlük çekerler. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak dışarıdan destekli bir emme işlemi sürdürebilirsiniz. Örneğin, yarık dudakla meme emmesi için, parmağınızı sütün aktığı yarığı kapatarak emzirme işlemini yapabilirsiniz.
Bebeğin çok uykulu olması, çok huzursuz ve tok olması emme isteksizliği oluşturur. Çok huzursuz bebekler ağlaya ağlaya yorgun düştüklerinden emmeye güçleri yetmez. Biraz sallayarak uyutmaya çalışın, uyuduktan sonra emzirmeyi deneyin. Çok uyuduğundan dolayı bebeğiniz meme ememiyorsa, hafif kol ve bacak hareketleriyle bebeğinizi uyandırın.
Mümkünse bebeğiniz istediği zaman bebeğinizi emzirin. Fakat bazı bebekler emmeye istekli oldukları halde, emmeye başlar başlamaz, şiddetle ağlayıp kıvranabilirler. Gaz sancısından dolayı ememeyen bebeğinizi dik tutarak emzirin. Ayakta ritmik bir şekilde sallayarak emzirmek de çözüm olabilir.
emzirme-sorunlari
Anneden Kaynaklanan Emzirme Güçlükleri
Meme başlarının küçük ya da gömük olması: Aşırı düzlük ve içe çöküklük varsa doğumdan önce doktorunuza danışarak, meme ucunu dışarı çıkartmak için masaj yapabilirsiniz. Bu masajı doktorunuza danışmadan yapmayın, çünkü meme ucunun uyarılması doğumu başlatabilir.
Meme ucunun düz ve içe çökük olması emzirme güçlüğü yaratır. Meme ucunu bulamayan bebek yaygarayı basar. Böyle durumlarda bebeği uyanır uyanmaz, sinirlenmeye vakit bulamadan emzirin. Ağlarsa, biraz oyalayıp tekrar deneyin. Sabırlı olmanız şart. Doğumdan sonra meme başlarının uzayabilme yeteneği arttığında sabırla bebeğin memeyi alması için gayret edin. Unutmayın ki, bebek sadece memenin ucunu emmemelidir. Fakat meme ucu çökükse, koyu renkli hale de sert olacaktır. Meme uçlarındaki sütü elle sağarak, koyu renkli haleyi yumuşatabilirsiniz. Ondan sonra parmağınızın yardımıyla haleyi ağzına almasına yardımcı olun.
Slikon meme başı adaptörleri ile de bebeğinizi emzirebilirsiniz. Bebek, adaptörün ucundan emer. Zamanla meme başı adaptörün içine yerleşecek kadar büyür. O zaman ucundan azar azar keserek bebeğinizin meme ucundan emmesini sağlayabilirsiniz.
emzirme
Dolu ve tıkanmış kanallar: Meme iyi boşaltılmazsa şişer, deri kızarır ve sertleşir. Bu durumda sıcak su ile yıkayıp hafifçe masaj yapın. Bir miktar elinizle sağdıktan sonra da bebeğinize verebilirsiniz. Bir anlık yoğun bir acı duyabilirsiniz, fakat boşaldıkça acısı geçecektir. Çok sıkı sütyen giymeyip, emzirirken veya sütünüzü sağarken memeye baskı yapmazsanız, memeyi korumuş olursunuz. Tıkalı kanal açılmazsa aynı gün doktora gitmelisiniz.
Meme iltihabı: Tıkalı bir süt kanalı veya memeye doğru bakım yapılmazsa iltihaplanma oluşabilir. Ağrılı, kızarık ve şiş meme, annenin de ateşini yükseltir. Bu durumda gecikmeden doktora gidin. Doktorunuzun önerdiği antibiyotiklerle ara vermeden emzirmeye devam edebilirsiniz.
Meme ucu çatlakları: Meme ucu çatlakları genellikle ilk çocuğunu emziren annelerde görülür. Bebeğin meme başını koyu renkli hale ile birlikte almaması ve sadece meme başına emici bir kuvvet uygulaması meme çatlaklarının oluşmasını hazırlayıcı bir faktördür. Bebeğin ağzında pamukçuk olmasın diye meme başına sürülen karbonatlı su da, meme başında kurumaya yol açarak, çatlamasına sebep olur. Her emzirmeden sonra sütünüzle meme başını ıslatır, kuruduktan sonra da doktorunuzun önerdiği yumuşatıcı kremi kullanırsanız, çatlak oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Emzirirken meme ucunda bir sızı hissederseniz, çatlak oluşumundan şüphelenip, dikkatli davranmanız gerekir. Her emzirmeden sonra memenizi kurutup 10-15 dakika havalandırın. Krem sürdükten sonra hava geçiren bir sütyen kullanın.
Eğer memeniz çok fazla sızlıyorsa, bir gün için sütünüzü elle boşaltıp, bebeğinizi biberonla besleyin.
Meme çatlağı olduğu durumlarda bebeğinizin sızı olan memenizi çok fazla emmesine izin vermeyin. Sütü boşalttıktan sonra bıraktırın.
Memeniz çok acıyorsa meme kalkanı da kullanabilirsiniz. E vitamini içeren bir merhem de çatlakların onarılmasına yardımcı olabilir.
Bazı ender durumlarda hekim tarafından annenin bebeğini emzirmesi yasaklanabilir. Doktorunuzun yasakladığı durumlar dışında, birtakım emzirme problemlerinden dolayı, bebeğinize anne sütü vermeyi kesmeyin. Birçok emzirme problemi, gerekli bakım yapıldığında halledilebilir niteliktedir. Yeter ki siz, emzirmeye istekli ve kararlı olun. Gayretinizle çok kısa sürede problemleri aşıp, rahat ve huzurlu bir emzirme dönemine girebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder