Emzirmeye karar verdiniz. Sizi tebrik ederiz. Fakat bu konuda çok tecrübesiz olduğunuzu unutmayın. Bebeğinizi göğsünüze tutar tutmaz başarılı bir emzirme gerçekleştireceğinizi de düşünmeyin. İlk günler biraz zorluk çekebilirsiniz. Bebeğiniz de siz de bu işi ilk kez yapıyorsunuz ve öğrenmeniz gereken şeyler var.
Emzirmeye ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi sonuç verir: Doğumdan sonra, doğum odasında ilk emzirmenizi gerçekleştirebilirsiniz (eğer sezaryenle doğum yapmışsanız, narkozun etkisi geçtikten sonra deneyin). Siz veya bebeğiniz başarısız olduğunda hemen endişeye kapılmayın. Doğum sonrası ikiniz de yorgun olduğunuz için kendinizi zorlamanıza gerek yok. Göğsünüze yaslamanız bile emzirmek kadar doyurucu olabilir. Bakım işlemleri bittikten sonra, en kısa sürede tekrar deneyin.
Yardım alın: Bu konuda tecrübesiz olduğunuz için yardım almanız gerekir. Yanınızda bulunan tecrübeli bir yakınınız bu konuda size yardım edecektir. Eğer yanınızda tecrübeli bir yakınınız yoksa, ilk emzirmeleriniz için hemşirelerden yardım isteyin. Onlar, memenizin ucunu bebeğinizin ağzına daha pratik bir şekilde yerleştirebilirler.
Biberonu yasaklayın: Hastanede veya evde biberon kullanımını yasaklayın. İlk günlerde sütünüz çok az (belki de bir çay kaşığı kadar) olacaktır. Zaten bebeğinizin de o kadar besine ihtiyacı vardır. Bebeğinize şekerli su veya hazır mama verdirmeyin. Tok tutacağından memenizi emmek istemeyebilir. Mümkünse sık sık emzirerek pratik yapın. Böylelikle sütünüz 3-4 gün içinde çoğalacaktır.
Kendinize zaman tanıyın: Başarılı bir emzirme, bir gün içerisinde gerçekleşecek diye beklemeyin. Bebeğiniz de siz de yorgunsunuz. İkinizin de dinlenmeye ihtiyacı var. Bebeğiniz de siz de bol bol uyuyun. Daha birçok deneme yapmanız için zamanınız var. Fakat başaramıyorum diye stres yapmayın. Gevşeyin. Başınızdaki kalabalığı dağıtın. Emzirme saatlerinde bebeğinizle yalnız kalmaya özen gösterin. Gergin olmanız sütünüzün gelmesini engelleyebilir. Mümkünse her emzirmeden 15 dakika önce bir yere uzanın, kitap okuyarak veya başka bir şeyle meşgul olarak gevşemeye çalışın.
Emzirme Tekniklerinden En Rahat Olanı Seçin
Yatarak emzirme: İlk günler yatarak emzirmek size daha kolay gelebilir. Sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebeği yanınıza yatırın. Siz de bebeğinize yüzünüzü dönecek şekilde yatın. Bebeğinizi kolunuzun üzerine alın ve ona yakın olan memenize değecek kadar yaklaştırın. Bu emzirme biçimi size daha kolay ve rahat gelebilir. Fakat çok uykunuz varsa geceleri bu tekniği denemeyin. Uyuyup kalırsanız memeniz veya kolunuz, bebeğinizin nefes almasını engelleyebilir.
Oturarak emzirme: Önce rahat bir yere oturun. Sırtınızı bir yere yaslayın. Eğer yatakta oturuyorsanız, sırtınızı birkaç yastıkla destekleyin. Bebeğinizi tutarken kolunuzun yorulmaması için, kolunuzun altına yastık koyabilirsiniz. Bebeğinizin yanağını memenizin ucuna değdirerek memenizi almasını sağlayın. Sadece meme ucunu değil göğsünüzün koyu renkli yuvarlağını da almasını sağlayın. Sadece meme ucunu emerse karnı doymaz ve meme ucunuz tahriş olur.
Her emzirişte iki memeden de emmesini sağlayın. İlk günler 5’er dakika, daha sonraki günler 10 veya 15’er dakika olmak üzere süreleri uzatın. Diğer memenizi vermeden önce, omzunuza yaslayıp gazını çıkartın. Emme işlemi bitince tekrar gazını çıkartın. Bebeğiniz ilk günler az emip göğüslerinizdeki sütü boşaltamıyorsa, bir pompa yardımıyla veya elinizle göğsünüzdeki sütü boşaltın. Sütünüz ne kadar boşalırsa o kadar çoğalacaktır.
Bebeğinizi memeden almak istiyorsanız, birdenbire memeden çekmeyin. Canınız yanabilir ve meme ucu tahriş olur. Bir parmağınızı hafifçe ağzına sokarak ağzının içine hava girmesini sağlayın. Memeyi hemen bırakacaktır. Doymadığını düşünüyorsanız diğer memeden devam edin. İki memenizin de eşit uyarılması için, bir sonraki emzirmeye en son emzirdiğiniz memeden değil, diğer memeden başlayın.
Sıcak bir duş almak veya sıcak bir havluyu göğsünüze tutmak şiş göğüslerinizin yumuşamasını sağlayacaktır. Ilık suyla duş almak, sütünüzü de bollaştırır. Sık sık duş alın, fakat göğüslerinize sabun kullanmayın. Sabun göğüslerinizi kurutup tahriş olmasına yol açar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder