Yeni doğmuş bebeğinizi yıkamak size zor gelebilir. Hele de ilk çocuğunuzsa, banyo anlarını bir problem olarak görüyor olabilirsiniz. Eskiden yeni doğum yapmış bir annenin yanında mutlaka bir yakını bulunurdu. İlk haftalarda bebeğin bakımını, daha önceden bebek büyütmüş olan bu kimse yapardı. Fakat şehir hayatında bu destek giderek azalmaktadır. Akrabaların birbirine uzak mesafelerde oturmasından dolayı, yeni doğum yapmış bir anne minicik bebeğiyle baş başa kalabiliyor. Eğer yanınızda tecrübeli birisi varsa, bebeğin ilk temizliğini, banyosunu bu kişiyle yapmanız, size tecrübe ve güven kazandıracaktır. Bir müddet sonra bu işleri siz yapacaksınız. Eşinizle birlikte bebeğinizi banyo yaptırmanız hem keyifli olacak, hem de eşinizin size çok faydası dokunacaktır.
Bebeğinizin banyo saatini yanınızdaki yardımcınıza göre ayarlayın. Eğer yanınızda bir yakınınız varsa yeni doğmuş bebeğinizi sabah, karnı çok aç veya çok tok değilken banyo yaptırabilirsiniz. Banyodan sonra karnını doyurup rahat bir uykuya dalacaktır. Eğer size yardım edecek kişi eşinizse, o halde akşam eşinizin işten gelmesini bekleyin. Yine bebeğinizin karnı aç veya çok tok olmasın. Çünkü bebeğinizin karnı çok açsa, olaya katılmak istemeyecektir. Yeni emzirmişseniz, banyo yaparken kusabilir. Akşam banyo yaptırmışsanız, banyodan sonra bebeğiniz güzel bir gece uykusu çekecektir.
Banyo, bebeğinizin rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olur. Halk arasında bilindiği gibi onun gelişmesine katkısı yoktur. Bebeğin cildinin sağlıklı olması için temizliğe ihtiyacı vardır. Bebeğinizi ne kadar sıklıkta yıkayacağınıza siz karar vermelisiniz. Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra artık küvet banyosunu rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Başlangıçta birkaç gün ara ile banyo yaptırmanız, yeni doğmuş bebeğinizin suya yavaş yavaş alışmasını sağlar. Çoğu bebek suyu sever, fakat sizin bebeğiniz suyun içine girdiğinde avaz avaz bağırabilir de. Ona yavaş yavaş suyu sevdirin ve yıkarken onunla tatlı tatlı konuşun. Eğer bebeğiniz banyoyu seviyorsa, üşüteceğinden de korkmuyorsanız her gün banyo yaptırabilirsiniz. Yoksa haftada iki üç kez banyo yaptırmanız da yetebilir. Derisi kuru olan ve deri çatlaklarına eğilimi olan bebeği her gün banyo yaptırmamak gerekir. Bu tür bebeklerin banyo suyuna da bebe yağı damlatmanızda fayda vardır.
Yeni doğan bebeğinizi küçük bir küvette veya küçük bir leğende yıkayabilirsiniz. Küvetini yüksekçe bir yere koymanız, belinizin ağrımaması için faydalıdır. Bebeğinizin banyosunu yaptırırken stressiz olduğunuz bir zamanı seçin. Banyo yaptıracağınız yerin sıcaklığını ayarlayın (22-25 derece). Taşınabilir küveti evinizin en uygun köşesine götürüp, orada yıkayabilirsiniz. Su sıçramaması açısından banyo en uygun yerdir. Fakat banyoyu ısıtmanız mümkün değilse sıcak bir odayı da kullanabilirsiniz. Banyo esnasında koşuşturabilirsiniz. Banyo esnasında koşuşturmamanız için gerekli malzemeleri önceden hazırlayın.
Gerekli malzemeler:
Banyo küveti
Banyo havlusu (mümkünse ısıtılmış olsun)
Kaynatılmış ılıtılmış su (yüz temizliği için)
Hidrofil pamuk
Yumuşak sabunlama bezi
Bebek şampuanı
Bebe yağı veya nemlendirici süt
Yumuşak bir tülbent (hassas yerlerini kurulamak için)
Alt bezi
Pişik kremi
Giysileri
Üzerinizin ıslanmaması için su geçirmez önlük
Banyo küveti
Banyo havlusu (mümkünse ısıtılmış olsun)
Kaynatılmış ılıtılmış su (yüz temizliği için)
Hidrofil pamuk
Yumuşak sabunlama bezi
Bebek şampuanı
Bebe yağı veya nemlendirici süt
Yumuşak bir tülbent (hassas yerlerini kurulamak için)
Alt bezi
Pişik kremi
Giysileri
Üzerinizin ıslanmaması için su geçirmez önlük
Bebeğinizi ne şekilde banyo yaptıracağınız konusunda, tecrübelerinizle birlikte teknikler geliştireceksiniz. Size en rahat ve en uygun olan bir şekilde bebeğinizi yıkayacaksınız. Bunun için bir kural yoktur, fakat bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle ilk bebeğinizi yıkıyorsanız, öğrenmeniz gereken şeyler olabilir.
Bebeğinizi soymadan önce küvetine su doldurun. Küvetin suyunun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin. Elinizle kontrol etmeniz sizi yanıltabilir.
Bebeğinizi soymadan önce küvetine su doldurun. Küvetin suyunun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin. Elinizle kontrol etmeniz sizi yanıltabilir.
Banyo Aşamaları
1) Yeni doğmuş bebeğinizi önce güzelce soyun. Büyükçe bir havluya sarın. Kaynatılmış ılıtılmış suyla ve pamukçuklarla yüz temizliğini yapın (göz, burun, ağız ve kulakların temizliğini yaparken her biri için ayrı pamuk kullanacaksınız). İlk zamanlar bebeğinizin başını önce yıkamanız işinizi kolaylaştırabilir. Vücudu havluya sarılı olduğu halde kafasını geriye atın. Saçlarını bebek şampuanıyla yıkayın. Eğer konak olmuşsa bir gece önceden bebe yağı sürüp bırakın. Ertesi günü yumuşak bir bebek fırçası yardımıyla yıkayın. Bebeğinizin saçını bol su ile durularsanız kepek oluşumunu engellemiş olursunuz. Bebeğinizin saçını yıkarken yüzüne gözüne su kaçırmayın. Yıkama işlemi bittikten sonra bir baş havlusuyla veya yumuşak bir tülbentle güzelce kurulayın. Vücudunu yıkarken başının üşümemesi için iyice kurulanması gerekir.
2) Baş yıkama ve kurulama işlemi bittikten sonra altını açın. Eğer kirliyse temizleyin. Önceden ılık su doldurduğunuz küvetin içine bebeğinizin başını ve omuzlarını yukarıda tutup, bedeninin alt kısmını bastırın.
3) Bebeğinizi küvette emniyetli tutmak için size uzak olan omzunun altından kolunu kavrayarak tutun. Boş kalan elinizle vücudunu yıkayın. İlk haftalar, bebekler derilerindeki doğal yağlara gereksinme duyduklarından, vücudunu yıkarken sabun kullanmayın. Bir ay sonra sabun kullanmaya başlayabilirsiniz.
4) Yıkanırken bebeğinizle konuşun, ona gülümseyin. Banyoyu sevip sevmemesi size bağlıdır. Yüzüne su sıçratmayın. Kollarını bacaklarını banyoda çırpmasına izin verin.
5) Bebeğinizi banyoda çok uzun süre tutmayın. Küçük bebekler vücut ısılarını ayarlayamadıkları için hemen üşütebilirler. 3 dakika ile 5 dakika arasında bebeğinizi banyodan çıkartın.
6) Banyodan çıkartmak için, bir eliniz omzunda olduğu halde diğer elinizle poposunun altından tutarak yavaşça kaldırın. Yeni doğan bebeklerin vücudu kaygan olduğu için düşürmemeye dikkat edin. Fakat çok fazla titizlenmeye gerek yok. Bebekler çok hassas oldukları gibi, travmalara büyüklerden daha dayanıklıdırlar.
7) Kurulamak için banyo havlusuna güzelce sarın. Evin sıcak bir yerinde vücudunun her yerini, tüm kıvrımlarını güzelce kurulayın. Cildinin kurumaması için ya banyo suyuna bebe yağı katın veya kuruladıktan sonra bütün vücuduna bebe yağı sürün. Önce alt bezini bağlayıp giysilerini giydirin.
Sık banyo yapmak bebeğin iklim şartlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Seyrek banyo yapan çocuklar, daha fazla terleyip, hastalıklara daha sık yakalanırlar.
Biraz büyük çocuğunuza banyoyu sevdirmek için; bir leğene su koyun, suyu sıçratarak oynamasına izin verin. Banyo küvetine plastik oyuncak götürüp, banyo zamanını eğlenceli hale getirmeye çalışın.
Banyoda Güvenlik
Küvetin suyunu ayarlarken bebeğiniz küvette olduğu halde kaynar su açmayın, ayrı bir yerde suyu ılıklaştırın.
Bebeğinizi banyoda bir saniye bile yalnız bırakmayın. Telefon veya kapı çalarsa cevap vermeyin.
Büyüklerin küvetinde banyo yaptırıyorsanız, kaymaması için lastik minder koymayı ihmal etmeyin.
Bebeğiniz biraz büyüdüğünde onu küvete oturtup başını ve vücudunu birlikte yıkayabilirsiniz. Oturan çocuğunuzu da küvette yalnız bırakmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder