15 Aralık 2014 Pazartesi

Bebeğinizin Günlük Temizliği

Bebeğinizin ilk haftalar ve aylardaki en önemli gereksinimlerinden biri, günlük bakım ve temizliğidir. Bu konuda aşırı derecede hassas olmanız gerekir. Bebeğin ilk haftalardaki bakımı, onun temiz ve güzel görünmesinden çok, cildini yaralardan ve hastalıklardan korur. Zira yeni doğan bebeğiniz etrafta gezip üzerini kirletmediği için kirli gözükmez. Fakat cildi o kadar hassastır ki, kendi bedeninin ürettiği ter, tükürük ve idrar bile cildini tahriş edebilir. Bundan rahatsızlık duyar ve ağlar. Bu nedenle onu sık sık temizlemeniz gerekir. Her gün banyo yaptırmak özellikle kışın doğan ve sık sık hasta olan bebekler için gerekmeyebilir. Küçük bebekler yıkanmaktan pek hoşlanmazlar. Bunlar için günlük temizlik yeterlidir. Ayrıca ilk on gün içerisinde, göbek bağının düşüp yarasının iyileşmesi süresince banyo yaptırmayı doktorlar pek tavsiye etmezler. Bu süreç içerisinde bebeğinizin temiz kalmasını sağlamak için günlük temizliğini yapıp, başını yıkayabilirsiniz. Çok dikkatli olduğunuz sürece göbek bağı düşmeden de banyo yaptırabilirsiniz. Göbeğini elinizle tutup su kaçmasını engelleyin. Daha sonra o bölgeyi kurulayıp alkollü pamukla silin. Üstünü gazlı bezle örtebilirsiniz. Bu işlemi yapmak sizi tedirgin ediyorsa günlük temizliği ile yetinin.
bebek-nasil-temizlenir
Günlük bakım deyince çocuğunuzun elini, yüzünü, koltuk altlarını, boynunu ve ayaklarını temiz tutmak anlaşılır. Cinsel organları zaten en çok temizlenen yerlerdir. Her altını kirlettiğinde bebeğinizin bezini değiştirip, pişik olmasını engellemek için, iyice temizlemek ve bakım yapmak gerekir. Çoğumuz ilk çocuğumuzu kucağımıza aldığımızda bezini değiştirmesini bile bilmiyorduk. İlk günler bu işlemleri daha önceden bebek büyütmüş bir yakınınızın yapması yerinde olur. Fakat her şeye rağmen bu iş sonunda size düşecektir. Bebeğin temizlik işini genelde anneler üstlenirler. Ancak bebeğin temizliği ve banyosuna katılması (ilerleyen yaşlarda çocuğunu tek başına yıkaması), onunla çok az vakit geçirme şansına sahip olan bir baba için hoş bir deneyimdir. Böylelikle çok fazla göremediği bebeğinin vücudunu da tanımış olur. Bu da baba ile bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesine sebep olur. Özellikle ilk günler, anne de baba da bu konuda oldukça deneyimsiz olduklarından bebeğin temizlik işlerini birlikte yapabilirler.
Bu temizliği günün herhangi bir saatinde yapabilirsiniz. Sabah veya akşam bu iş için en uygun vakittir. Bebeğinizin temizliğine başlamadan önce odanın ısısını kontrol edin. 24-25 derece sıcaklık oda ısısı için yeterlidir. Bebeğinizin üzerindekileri çıkaracağınız için çok çabuk üşütebilir. Elinizden geldiği kadar kısa sürede bu işlemleri tamamlamaya gayret edin.
bebegin-temizliği
Bebeğinizi yüksekçe bir yere yatırın (yatağın üzerine, tezgahın üzerine, varsa alt açmak için kullandığınız bir dolabın üzerine yatırabilirsiniz). Buraya önce bir havlu serin. Bebeğinizi buraya yatırmadan önce temizlik için gerekli olan malzemeleri hazırlayın.
Bebeğin günlük temizliği için gerekli malzemeler nelerdir?
✓ Kaynatılmış ılıtılmış su
✓ Pamuk parçası
✓ Kurulamak için yumuşak bir havlu
✓ Narin olan yerlerini kurulamak için yumuşak tülbent
✓ Altını değiştirmek için bez, gerekirse pişik kremi ve bebek yağı
✓ Temiz giysiler
✓ Başını yıkamanız gerekiyorsa, göz yakmayan bebek şampuanı
✓ Bebek saç fırçası ve tarağı

Temizlerken
1
1) Malzemeler hazırlandıktan sonra bebeğinizi fanilasına kadar soyup, hazırladığınız havlunun üzerine yatırın. Bezini çıkartmayı en sona bırakırsanız, olası kazalardan korunmuş olursunuz.
2
2) Kaynatılmış ılıtılmış suya pamuğu batırıp, bebeğinizin gözlerini, burun kısmından dışa doğru silin. Her bir göz için ayrı pamuk kullanırsanız, bir gözde olan mikrobun diğer göze geçmesini engellemiş olursunuz. Yumuşak bir bezle kurulayın.
3
3) Islatılmış ayrı bir pamukçukla kulağının çevresini ve arkasını silin. Her bir kulak için ayrı pamuk kullanın. Sonra yumuşak bir bezle kurulayın. Bebeğinizin kulağının içine bir şey sokmayın ve asla kulağının içini temizlemeye kalkmayın.
4
4) Bebeğinizin ağzındaki süt kalıntılarını temizleyin. Burnunun etrafındaki sümükleri silin, fakat burnunun içine bir şey sokmayın. Yanaklarını ve alnını da silin. Daha sonra yumuşak bir bezle kurulayın.
5) Boynunun altını ve arkasını da ıslak bir pamukla silin ve güzelce kurulayın.
6) Eğer uzun süre banyo yaptırmamışsanız, günlük temizliğini yaparken başını yıkayabilirsiniz. Başının altına bir leğen koyun. Başını geriye doğru tutun ve saçlarına şampuan sürüp yumuşak masaj hareketleriyle yıkayın. Sonunda iyice durulayın ve bir havluyla kurulayın. Baş yıkama işlemini vücut temizliğinden önce yapıp kuruladıktan sonra bebeğinizi soyun.
7) Vücut temizliği için, kolunu hafifçe kaldırarak koltuk altını silin ve kurulayın. Ellerini silmek için avuçlarını açın ve ardından güzelce kurulayın. Aynı şekilde ayaklarını da temizleyin.
8) Göbek bağı düşmemişse alkol veya mentolle etrafını silebilirsiniz. Göbek bağı düştükten sonra kaynatılmış ılıtılmış suyla silebilirsiniz. Daha sonra iyice kurulayın. Göbek bağının kalıntısını ellemekten çekinmeyin. Sinirsiz bir doku olduğundan bebeğinizin canı yanmayacaktır.
9) Altını temizledikten sonra temiz giysilerini giydirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder