6 Aralık 2014 Cumartesi

Bebeğin Açık Hava İhtiyacı?

Bebeğinizi doğduğu günden itibaren, yağmur yağmadığı, ısının sıfırın altına düşmediği ve soğuk bir rüzgâr esmediği günler dışarıya çıkartabilirsiniz. Çoğu anne, özellikle kışın çocuklarını hiç dışarıya çıkartmak istemezler. Oysa fazla ısıtılmış odalarda kapalı kalan bebekler, iştahsız ve keyifsiz olurlar. Üstelik odanın ısıtılması havayı kuruttuğu için, kuru havayı soluduklarından dolayı burunları tıkalı olur. Vücut, hava değişikliğine hazır olmadığı için de en ufak bir soğukta üşütüp hasta olurlar. Bunun için yaz veya kış bebeğinizi her gün 2-3 saat açık havaya çıkartmanız gerekir. Açık ve temiz hava, vücudun çeşitli sistemlerinin çalışmasını takviye eder ve vücudun kendisini sıcağa ve soğuğa göre ayarlamasına yardımcı olur.
Evinizde bahçe veya balkon varsa, bebeğinizin burada oynamasına izin verin. Fakat yine de bebeğinize sokak gezintisi yaptırmanız gerekir. Dışarıda size normal gelen her türlü yaşantı, bebeğiniz için oldukça ilginçtir. Üstelik küçük bebekler de, büyük çocuklar da sokak gezintilerine bayılırlar.
Büyük şehirlerde bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, bebeğinizi her gün en az 2 saat sokağa çıkartmalısınız (kışın soğukta 1 saat, en az yarım saat sokakta bulunmalısınız). Sokağa çıkma vakitlerini kış ve yaz mevsimine göre ayarlayın. Kışın öğlen uykusundan önce (12:00 gibi) sokağa çıkmanız gerekir. Günler çok kısa olduğu için öğlen uykusundan sonra hava kararmış olabilir. Yazın sabah 12:00’ye kadar, öğleden sonra ise 15:00’ten sonra sokağa çıkarmalısınız. Öğlen sıcağında bebeğinizi gezdirmeniz iyi olmaz.
bebegin-acik-hava-ihtiyaci
Bebeğinize güneş banyosu yaptırırken de öğlen kızgın güneşten kaçının. İlk gün 3-4 dakika olmak üzere yavaş yavaş güneşe alıştırın. Güneş ışınlarının, bebeğinize verdiğiniz D vitamini ilacından çok daha faydalı olduğunu unutmayın. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için ona bol bol açık hava ve yeterli derecede güneş banyosu yaptırmayı ihmal etmeyin. Sık sık dışarıya çıkan çocuklar, hastalıklara karşı çok daha fazla dayanıklı oluyorlar. Üstelik, biraz daha büyüdüklerinde, sokakta veya çocuk parkında karşılaştığı çocuklarla iletişime geçerek sosyalleşmeyi ve paylaşmayı öğreniyorlar.
BEBEĞİM ÜŞÜYOR MU?
İlk birkaç hafta bebeğiniz kendi vücut ısısını ayarlayamaz. Sizin buna karar vermeniz gerekir. Bunun için onun vücudunu kontrol etmeniz yeterlidir. Dizleri, ensesi ve kolları sıcaksa yeterince giydirilmiş demektir. Yanakları kızarmış ve ensesi terlemişse çok fazla giydirmişsinizdir. Her zamankinden daha solgun ya da uyuşuksa veya dokunduğunuzda bacakları ve ensesi soğuksa bir kat daha giysi giydirmeniz gerekir. Bebeğiniz sizden bir kat daha fazla giysiye gereksinim duyar. Çünkü hareket etmediği için üşüyebilir. Oda ısısı 18-22 derece arasında olmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuktan kaçınmalısınız. Sentetik giysiler bebeğinizi sıcak günlerde sıcak, soğuk günlerde soğuk tuttuklarından dolayı bunlardan da kaçınmalısınız. En iyisi mevsimine göre pamuklu veya yünlü giysileri tercih edin. Bebeğinizin ellerinin veya yüzünün soğuk olması vücut ısısını göstermez. Soğuk bir rüzgârdan yüzü üşümüş, fakat vücudu sıcak olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder