6. aydan sonra bebeğinizin 15-17 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu aydan sonra bebeğiniz için bir uyku düzeni seçebilirsiniz. Belli bir düzen içinde olmak bebeklerin hoşuna gider. Bebeğinizi her gün aynı saatte uyutursanız, uykuya dalması kolaylaşacaktır. Fakat bebeğiniz sevgi ve ilginin olduğu eğlenceli ortamdan ayrılarak başka bir odaya uyumak için gitmek istemeyebilir. Bunun için uyku saatlerini eğlenceli bir hale getirmeye çalışın.
1) Bebeğinizi akşamları yeterince görüp, onunla oynadıktan sonra belli bir yatma vakti seçin. Bu yatma saati gelmeden önce bebeğinizle hareketli oyunlar oynamayın. Ilık bir duş hem bebeğinizi rahatlatır hem de uykuya dalmasını kolaylaştırır.
2) Bebeğinizi uyutmadan önce karnını ağır şeylerle doyurmayın. Ilık bir süt veya ılık bir çorba uykuya dalmasını kolaylaştırır.
3) Anne, gün boyunca bebeğiyle birlikteyse, yatma işlemleriyle babanın ilgilenmesi, bebekle babanın daha fazla şey paylaşmasını sağlar. Bebeğinizi yatağa götürün. En çok sevdiği oyuncak ayısını veya bebeğini yanına verin.
4) Bebeğinize en çok sevdiği masal veya hikaye kitabını okuyun. On veya on beş dakikayı bebeğiniz için eğlenceli hale getirin. Fakat okuduğunuz hikayeler, çocuğu heyecanlandıracak ve korkutacak türden olmamalıdır.
5) Koynuna en çok sevdiği oyuncak ayısını veya bebeğini koyduktan sonra iyi geceler öpücüğü verin. Yanından hemen ayrılmayıp bir süre odasında oyalanırsanız, birden kendini yalnız hissetmez. Gece lambasını yakıp yavaş yavaş odasından çıkın.
Bebek Nerede, Nasıl Uyumalı?
Her aile, bebeğinin uyku yerini kendi imkânlarına göre hazırlar. İlk aylar küçük bir sepette bebeğiniz rahat bir şekilde uyur. Daha sonra 3 yaşına kadar kullanabileceği, parmaklıklı ve sağlam bir karyola seçmelisiniz. İlk aylar bebeğinizin sizinle aynı odada kalması, gece ağladığında ona kolaylıkla ulaşıp karnını doyurabilmeniz açısından tercih edilebilir. Özellikle yeni anneler, bebekleri ağladığında duyamayacaklarından korkarlar. Daha sonraları ise her halükârda bebeklerinin seslerini duyduklarından emin olurlar.
Bebeğinizin yatağını başka bir odaya geçirmek için fazla geç kalmayın. 6 aylıktan 1 yaşına kadar bu işlemi yapmanız gerekir. Çocuğunuz büyüdükçe sizden ayrılmak istemeyecektir. Bebeğinizin ayrı bir odada yatması hem sizin uykunuzun rahat olması açısından, hem de bebeğiniz açısından önemlidir. Bebeğiniz ilk zamanlar uykusunda çeşitli sesler çıkartır. Siz her ses çıkarttığında ağlıyor sanarak kucağınıza alırsanız, bebeğinizin ve kendinizin uykusunu bölmüş olursunuz. Fakat ayrı odalarda yatarsanız, bebeğiniz tam olarak ağlamadıkça, uyku arasında çıkardığı sesleri duymaz ve rahatsız olmazsınız. Yapılan araştırmalar sonucu anne-baba ile aynı yatak ya da odada yatan bebeklerde, ayrı odada yatanlara kıyasla daha fazla uyku sorunu gözlendiği görülmüştür. Hepimiz gece uyanabiliriz, fakat tekrar uykuya dalarız. Bebekler de uyanırlar, eğer kucağınıza almazsanız kendi başlarına uykuya dalabilirler. Fakat en ufak kıpırtısında kucağınıza alıp beslemeye çalışırsanız, her uyandığında kucağa alınıp, aynı şekilde uykuya dalmak isteyeceklerdir.
Uyku İle İlgili Problemler
Bebeğinize uyku alışkanlığını 6. aydan sonra her gün aynı saatlerde yatırarak kazandırırsanız, çok fazla uyku problemi çekmezsiniz. Fakat yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olabilir.
Yeni doğan bebeğiniz uykuya dalmak için çok fazla zorluk çekmez. Çoğu kez, emerken uyuduğunu göreceksiniz. Emerken uyumadığı zamanlar, belki hafif hafif sallanmak uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Çünkü ana rahmindeyken, anneler hareket halinde olduklarında bebekler sallandıkları için uyurlar. Siz yine de bu sallanmaları alışkanlık haline getirmeyin. Uyutmak için sürekli ayağınızda salladığınız bebeğiniz, bu işlemi alışkanlık haline getirerek 2-3 yaşında bile sallanmak isteyebilir.
Yeni doğan bebeğiniz uykuya dalmak için çok fazla zorluk çekmez. Çoğu kez, emerken uyuduğunu göreceksiniz. Emerken uyumadığı zamanlar, belki hafif hafif sallanmak uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Çünkü ana rahmindeyken, anneler hareket halinde olduklarında bebekler sallandıkları için uyurlar. Siz yine de bu sallanmaları alışkanlık haline getirmeyin. Uyutmak için sürekli ayağınızda salladığınız bebeğiniz, bu işlemi alışkanlık haline getirerek 2-3 yaşında bile sallanmak isteyebilir.
Bebekler ana rahmindeyken, annelerinin kalp seslerini duyarak uyurlar. Bu şekildeki rutin sesler yeni doğan bebeğinize uykuyu hatırlatabilir. Saatin tik takları, bir oyuncağının müzik sesi bebeğinizi rahatlatacaktır.
Bir şey emmek de bebeğinizi rahatlatır ve uykuya dalmasını sağlar. Eğer bebeğinize tek başına uyuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız, yalancı emzik işinizi kolaylaştırabilir. Önemli olan bebeğinize uykuyu hatırlatıcı bir şeylerin olmasıdır. Bu yöntemlerden en kolay ve en zararsız olanı seçin. Veya kendinizin icat ettiği bir yöntemi de tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz büyüdükçe uyku problemleri artar. Tek başına uyumak istemez. Belki de diş çıkarttığından dolayı sancısı olur ve uyuyamaz. Bazı bebekler köpek dişlerini çıkarttıkları 18 aylıktan sonra belli bir uyku düzeni edinirler.
Bebeğiniz aşırı yorgun olduğunda da uykuya dalmakta zorluk çekecektir. Biraz daha yorulsun da uyusun diyerek çocuğunuzun uyku saatini geciktirmeniz, onun uykuya daha zor dalmasına sebep olur. Küçük çocuklar, büyükler gibi yorulduklarında daha güzel uyuyamazlar. Aksine fazla yorgun ve uykusuz olduklarında daha çok uyku problemi çekerler ve rahat uyuyamazlar. Bunun için çocuğunuzun gündüz uykusunu ihmal etmeyin. Okul çağına kadar çocuğunuzun gündüz uykusuna ihtiyacı vardır. Bazı çocuklar okul öncesi çağda gündüz uyumak istemezler. Hiç olmazsa dinlenmeleri için bir müddet yatağa gönderin.
Bebeğinizi uyuttuktan sonra habersiz gezmeye gitmeyin. Uyandığında sizi göremezse terk edilme korkusu yaşar ve uyku problemleri çıkartabilir. 2 yaşından önce bir gece dahi başka bir yerde kalması için bırakmanız, yine uyku problemlerine yol açabilir.
Çocuğunuz yürümeye başladıktan sonra korkuyu öğrenir. Bazı şeylerden korktuğundan dolayı da uyku problemi çekebilir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırın. Uyku saatlerinde ona daha fazla ilgi ve sevgi gösterin. Korkuyorsa sebebini araştırın. Rahatsızlığı varsa giderin. Eğer hiçbir şeyi yoksa ve hâlâ uyumak istemiyorsa aşağıdaki yöntemler işinizi kolaylaştırmaya yardım edecektir:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder