Bebeğinizin altını temizlemek en sık yapacağınız işlemlerdendir. Bu, ilk aylarda günde 7-8 defa olabilir. Alt açma işlemini kendiniz ve bebeğiniz için eğlenceli hale getirirseniz, işinizi daha rahat ve kolay halletmiş olursunuz.
Bebeğiniz için hangi bezi kullanacağınızın seçimini siz yapmalısınız. Daha ekonomik veya pratik olanları tercih edebilirsiniz. İlk aylar bebeğinizin hassas cildi için kumaş bez de kullanabilirsiniz. Fakat kumaş bez kullanırken altının pişik olmaması için sık sık değiştirmeniz gerekir. Her değiştirdiğinizde de bezleri kaynatıp dezenfekte etmelisiniz. Kullanım kolaylığı açısından hazır bezi tercih edebilirsiniz. Bunun için bebeğinize en uygun olan hazır bezi alın ve üzerinde yazan kullanma talimatına uyun.
Hangi bezi kullanırsanız kullanın bebeğinizin hassas cildinde pişiklerin oluşmasını önleyici tedbirler almalısınız. Eğer bebeğinizde, aldığınız tedbirlere rağmen pişik oluşumu devam ediyorsa, kullandığınız bezi değiştirip başka marka kullanmanız da gerekebilir.
İlk zamanlar bebeğinizin bez değiştirme zamanını sizin ayarlamanız gerekir. Anne sütü ile beslenen bebeğin dışkısı kokmaz. Bunu ölçü alamazsınız. Hazır bezler de ıslaklığı emdiği için çok fazla ıslanmadıkça fark edemezsiniz. Bezin ağırlaşması da ilk günler sizin için ölçü olmamalı. Öğünlerden önce ve sonra veya bağırsak hareketlerinin hızlandığı zaman sık sık altını değiştirmeniz, hassas poposunda tahrişlerin oluşmasını önleyecektir. Gece boyunca beslenmeleri sırasında bebeğinizin altını değiştirmenize gerek yoktur. Uykuda bağırsak hareketleri olmadığı için, kaka yapmazlar. Fakat uyanık olup da kaka yaptığını fark ederseniz mutlaka değiştirin.
Bebeğinizin alt temizliğini yaparken de gerekli malzemeleri önceden hazırlayın. Bunun için bir alt değiştirme minderi işinizi kolaylaştırır. İlk zamanlar bu işlemi yüksekçe bir yerde yaparsanız, doğum sonrası sancılarınız olduğu halde eğilmemiş olursunuz. Bebeğiniz küçük olduğu için bir bebek şifonyerinin üzerine alt açma minderini koyabilirsiniz. Fakat yüksek bir yerde bebeğinizi kesinlikle yalnız bırakmayın. Bebeğinizin günlük temizliği veya alt açma işlemini yapmadan önce ve sonra ellerinizi güzelce yıkamanız gerekmektedir.
1) Bebeğinizi minderin üzerine sırt üstü yatırın. Bezi dikkatle açın. Eğer kakasını yapmışsa kirli bezin temiz kısmını dahi olsa temizlemek için kullanmayın. Ya su ile yıkayın ya da ıslak mendil ile silin.
2) Yeni doğan bebeklerde ilk 1 ay, hassas ciltli bebeklerde sürekli olarak, silme işlemi için ıslak pamuk kullanmanız, cildinin tahriş olmasını önler. Kaynatılıp ılıtılmış suya batırdığınız pamukla bebeğinizin karnını, başka bir pamukla kıvrımların arasını ve tüm poposunu silin. Islak pamuk kullanıyorsanız, güzelce kurulayın. Islak mendillerde kurulama yapmanız gerekmez.
3) Erkek çocuklarda silme işlemini arkadan öne doğru yapabilirsiniz. Bezini açar açmaz silmeye başlamayın. Erkek çocuk hemen işemek isteyebilir. Bezi tutarak biraz bekleyin. Önce poposundaki dışkıyı silip daha sonra pipisinin etrafını ve kıvrım yerlerini güzelce silip kurulayın. Erkek çocukların sünnet derisini kesinlikle çekiştirip temizlemeye kalkmayın. Acı verebilir. Ayrıca bu deri kendi kendini temizler.
4) Kız çocuklarda rahim iltihaplanmalarını önlemek için, silme işlemini önden arkaya doğru yapmalısınız. Ön tarafı silip bacaklarını kaldırın, daha sonra pislikler vajinaya gelmeyecek şekilde poposunu silip güzelce kurulayın.
5) Temizleme işlemi bittikten sonra bebeğinizi bir müddet açık bırakın. Derinin hava alması pişik oluşumunu engeller. Bu arada bebeğinizle oynayarak onu oyalayabilirsiniz.
5) Temizleme işlemi bittikten sonra bebeğinizi bir müddet açık bırakın. Derinin hava alması pişik oluşumunu engeller. Bu arada bebeğinizle oynayarak onu oyalayabilirsiniz.
6) Bebeğinizde pişik oluşumunu engellemek için pişik kremi veya bebe yağı kullanın.
7) Bebeğinizin altına temiz bezi koyun ve hazır bezse tarifine uygun olarak bağlayın.
8) Kumaş bez kullanıyorsanız, uçurtma biçiminde katlayabilirsiniz. Kenarlarını tutturmak için çengelli iğne kullanmanız gerekir. Çengelli iğneyi takarken bebeğin bir yerine batmaması için çok dikkatli olun. Sızma yapmasını önlemek için naylon don veya naylon koruyucu kullanabilirsiniz. Bunlar hava almayı önledikleri için pişiğe sebep olabilirler. Bu takdirde naylon kilotları kullanmayın.
Üstten elinizle kontrol edin, 2 parmak aralık olması gerekir. Çok sıkı olduğu takdirde bebeğinizi rahatsız eder. Çok gevşek olursa, sızma yapabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder