Alışkanlıklar, hayatın her alanına kendilerince sızmanın yolunu bulurlar: bir gün yokturlar, diğer gün bir uyanırsınız ki siz farkında olmadan bir alışkanlık gelişmiş.
Bir alışkanlığın iyi ya da kötü olduğunu değerlendirmeden önce bazı şeyleri bilmekte fayda var;
- 3 aylıktan küçük bebeklerde alışkanlık oluşmaz. Bebeğiniz küçükse ve uyumak için belli bir yöntem istiyorsa, bunun sebebi uyku duyularının bu uyku düzenini algılamasıdır.
- Alışkanlıklar genel olarak 7 ve 11 aylık arasında problem olmaya başlar.
- Uzun bir süre yapmak istemediğiniz, alışkanlık haline gelmesini istemediğiniz bir davranışı 5 aylıktan önce kesmelisiniz.
- Çoğu bebek kötü alışkanlıkları hastalık süreçlerinde geliştirirler ve eski hallerine dönmeleri birkaç günü alır.
- Eğer siz bir alışkanlıktan ötürü mutsuzsanız, o alışkanlık kötü bir alışkanlıktır. Bunun dışındaki tüm davranışlar uzun dönemde ev hayatınızda kabul edilebilir davranışlardır.
En kötü 5 uyku alışkanlığı ve ne yapmanız gerektiği:
1. Bebeği uyutmak için sallamak
Neden: Bebeğiniz kendini anne karnında hissettiğinden dolayı sallanmaktan hoşlanır.
İlk zamanlarda: Bebeğinizin uykusunu getirmek için bu tip hareketleri kullanın ama bunu ilk zamanlarda deneyin, sonrasında bir uyku yöntemi olarak kullanmayın.
Çözüm: Tam uykuya dalmadan önce sallamayı kesin. Onu beşiğine bırakıp kendi kendine uyumasını sağlayın. Eğer ağlarsa, tekrar kucağınıza alın ve sallayın; sonra uykulu haldeyken tekrar yatağına bırakın. Kararlı davranın.
2. Uyutmak için emzirmek
Neden: Anne sütü tatlıdır ve yatıştırıcı etkisi vardır. Emmek bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olur.
İlk zamanlarda: Eğer bebeğiniz sürekli olarak göğsünüzde uykuya dalıyorsa, omzunuza alıp gazını çıkarın, böylece biraz uykusu açılacaktır.
Çözüm: Büyümüş bebeklerde; onu memeden çıkarıp yatırdığınızda tamamen uyanık olduğundan emin olun.(uykusu gelmiş de olabilir.) Emzirirken, ya da biberonu verirken oturun. Emzirirken ikiniz birden yatıyor olursanız uyuması daha muhtemel olur. 6 aylıktan sonra bebekler geceleyin anne sütü içme ihtiyacı duymazlar. Uyku saatinden sabah 4:00’e kadar süt vermeyin.
3. Mahallede arabayla tur atmak
Neden: Arabadaki hareketlilik ve beyaz gürültü denen sesler, bebeğinizin uykusunu getirir.
İlk zamanlarda: Yeni doğan bebeklerin çoğu arabaya biner binmez uyuyakalır. Bunda bir sorun yoktur; zaten arabada bebeğinizi uyanık tutmak imkansızdır ve aksi takdirde evden dışarı çıkamazsınız. İlk zamanlarda bunun için rahat olun.
Çözüm: 6 aylıktan sonra bebeğinizi hem gündüz hem de gece uykularında kendi yerinde uyutun. Böylece arabada uyuma alışkanlığı ortadan kalkabilir. Eğer böyle bir alışkanlığını varsa, bunu kesmek için birkaç gün bebek arabasında sallayarak uyutmayı deneyin. Sonraki günlerde de uykusu gelinceye kadar bebek arabasında sallayın, tam uyumadan uykulu halde yatağına koyun. Böylece sadece arabada uyuma alışkanlığı ortadan kalacaktır.
4. Gece boyunca biberon
Neden: Süt tatlıdır ve emme aktivitesi uykuyu getirir. Bu kötü bir alışkanlıktır. Hem siz tüm gece boyunca tekrar tekrar uyanmak zorunda kalırsınız, hem de bebeğinizin sağlığı bozulabilir. Şöyle ki, kulak enfeksiyonu, diş çürükleri, ve fazla kilo alımına sebep olabilir.
İlk zamanlarda: Her zaman bebeğinizi kucağınızda emzirin, beşiğinde yatarken değil.
Çözüm: Geceleyin biberon sütü vermeyin. Eğer bebeğiniz büyükse ona; sana artık biberonda süt veremem çünkü mutfak kapandı” diyebilirsiniz.
5. uykuya dalmak için vücudunuzun bir yerinden destek almak
Neden: Bebeğiniz sizin bedeninizin bir yerini kendini rahatlatıcı bir obje olarak seçebilir. Saçınız, bileğiniz, burnunuz, kulak memeniz gibi. Bu sizin için çok zahmetli olur çünkü uykuya dalana kadar hatta uyku esnasında bile yanından ayrılamazsınız.
İlk zamanlarda: Rahatlatıcı başka bir obje bulun.
Çözüm: Vücudunuz gibi hissettirecek, rahatlatıcı farklı bir obje bulun. Mesela saçınızın ipeksi yumuşaklığını seviyorsa, yumuşak dokulu bir oyuncak; eğer dirseğinizi seviyorsa yumuşak plastik bir oyuncak, gibi… Bu oyuncağı; eğer bebeğiniz ağlarsa ya da uyandığında tekrar sakinleştirmek gerekirse ona verin. Sonraları bu objeyi kabullenecek ve sizin bir parçanıza gerek duymayacaktır.
En iyi 5 uyku alışkanlığı ve bunlar için nasıl teşvik etmeniz gerektiği:
1. Güvende hissettirecek battaniye: 3 aylıktan itibaren temel bir ihtiyaç. Aşağıdaki özelliklere sahip olanını edinin.
- Kaybolursa yerine aynısının yenisini alabilmelisiniz.
- Yıkanabilir olmalı
- Yanınızda rahatça gittiğiniz yere götürebileceğiniz kadar küçük olmalı.
- Rahatlatıcı doku özellikleri olmalı. (Yumuşak, pamuklu vs gibi)
2. Emzik ya da parmak emme: Yanında siz olmadan kendi kendine rahatlamasını sağlayacak her hangi bir alışkanlık iyidir – emzik, biberonda su, parmak emme gibi. Emzikleri kötüleyen kişileri dinlemeyin.
3. Biraz daha büyük bebeklerde biberonda su: Eğer bebeğiniz süt isterse, artık suya alışmalıdır.
4. Bağımsız şekilde uykuya dalmalıdır: 4 aylıktan itibaren akşamları kendi başına uykuya dalabilen her bebek, iyi uyuyan bebektir. 3 aylıktan sonra bebeğinizi yatağına yatırıp yanından ayrılarak kendi başına uyumasını sağlayın. Eğer ağlamazsa yanına gitmeyin. Huysuzlansa da bırakabilirsiniz. Ancak ağlar ağlamaz yanına gidin ve rahatlaması için bir yol bulun.
5. Belirli bir yerde uykuya dalmak: 4 aylıktan itibaren bebeğiniz hep aynı belirli yerinde uyku uyumalıdır. Bunun için en uygun yer kendi yatağıdır. Kesinlikle televizyon önünde uyumasını engellemelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder