Uyku, bebekler ve küçük çocuklarda, beyin ve vücutları çok hızlı geliştiği için en temel ihtiyaçtır. Ama sadece gece uykusu yetersizdir. Düzenli gündüz uykuları, bebeklerin ihtiyaçları olan uykuyu almasını sağlar.
Bebeğinizi düzenli bir şekilde gündüz uykularına alıştırmak için elinizden geleni yapın. Ama doğal vücut dengeleri, ne zaman ve ne kadar uyumaları gerektiğine karar verecektir, bunu unutmayın. Bazı bebekler en başından beri uzun süre ve her gün uyurlar, uyku düzenleri de kendiliğinden kolayca sağlanır. Bazıları ise daha kısa uyku uyur ve uykuları düzensizdir.
Bebeğim gündüzleri kaç kez uyumalıdır?
Yeni doğan bir bebek, bir seferde 2-4 saat boyunca uyur. Bu evrede, gündüz uykuları için bir düzen beklememelisiniz. Bırakın bebeğiniz ihtiyacı olduğu kadar uyusun.
Bebeğiniz 6-8 haftalık olduğunda artık düzenleme yapmaya başlanmalıdır – Uyku sayısı azalır ama süresi uzar. Muhtemelen günde 2-4 kez uyku uyur.
3-4 aylık olduğunda çoğu bebek, gündüz uykularında daha belirgin bir düzene girer. İşte bu dönem gündüz uykuları için bir rutin belirlemenize uygundur.
6 aylık olduklarında, bebeğiniz muhtemelen günde 2-3 kez gündüz uykusu uyumaya başlar: Biri sabah, biri öğlen, diğeri ise öğleden sonra.
9-12 aylık arasında, çoğu bebek gündüz uykusunu iki defaya düşürür: biri sabah, diğer, öğleden sonra. 18 aylık olduklarında çoğu çocuk sabah uykusunu uyumamaya başlayıp sadece öğleden sonra uyur. Bu şekilde de 3-4 yaşına kadar devam ederler.
Bunlar tipik uyku şeklidir, ama elbette bütün bebeklerde durum aynı olmayabilir. Her bebeğin kendine özgü uyku alışkanlıkları vardır.
Uyku rutini oluşturmaya başlamak
Bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda, doğal uyku ihtiyacına yönelik olarak bir uyku saati düzeni kurabilirsiniz.
Bunlara göz atabilirsiniz:
İşaretleri gözlemleyin
Bebeğinizin uyku sinyallerine dikkat edin. Gözlerini ovuşturmaya başladı mı? Sabahın geç saatlerinde ya da öğlen yemeğinden sonra huysuzlanıyor mu? Öğleden sonra arabada sık sık uyuyakalıyor mu? Uzun ya da kısa süre uyuduğunda genel modunda bir değişiklik izliyor musunuz?
Bebeğinizin uyku sinyallerin ve gündüz uykularını birkaç hafta kaydedin. Bu şekilde bebeğinizin uyku şeklini ve gündüz uykusu düzenini görebilirsiniz.
Mesela, eğer bebeğiniz sabahları saat 10:00 da huysuzlanıyor ve uyku istiyorsa, onu çok yorulmadan ve saati geçmeden uyutmanız gerektiğini bileceksiniz. Böylece sinyallerden 15-20 dakika öncesinde altını değiştirip, besleyip, ışıkları azaltıp, gürültüyü kesip uykuya hazırlarsınız.
Düzene sadık kalın
Tutarlı olmalısınız: Her gün aynı saatlerde uyutmaya çalışın. Eğer rutine koymaz ve her gün farklı saatlerde uyutursanız, uyku düzeni oluşturamazsınız.
Bebeğinizin uyku düzenini aksatacak planlardan kaçının. Mesela eğer bebeğinizle yaptığınız günlük bir aktivite her gün onun uyuması gereken saate denk gelecekse, o aktiviteyi ertelemelisiniz.
Eğer bebeğiniz kreşe gidiyorsa ve düzenli bir uyku saati varsa, hafta sonu evde de aynı düzeni uygulamalısınız.
Uykusu aksarsa stres olmayın
Evdeki tüm hareketliliği bebeğinizin uykusuna göre kontrol altına almanız elbette mümkün değildir. Özellikle de bir çocuğunuz daha varsa. Yaşamınızdaki olaylar uyku saatlerinizi aksatabilir. Eğer uykusunu atlarsanız ya da bir sebepten geciktirirseniz bu bir felaket değildir. Eğer genelde alışılmış bir düzen kurduysanız, aksamalar olsa bile bu düzene dönmek çok kolaydır.
Bebeğiniz için en uygun uyku saati düzenini oluşturmak, biraz deneme yanılma yoluyla olacaktır. Çocuğunuz büyüdükçe ve gelişmeler oldukça uyku düzeni de değişecektir. Bebeğinizin uykuya ihtiyacını ve uyku şeklini belirleyecek ve ona göre bir düzen kurabileceksiniz.
Gündüz uykuları için ritüel geliştirmek
Gece uykularında olduğu kadar gündüz uykusu için de bir ritüel bulmak iyi fikirdir. Bebeğinizin uyku saatinin geldiğini anlamasına ve uykuya hazır hissetmesine yardımcı olur.
Gündüz uykusu için ritüeliniz gece uykusuna göre daha kısa ve daha zahmetsiz olabilir. Bir hikaye, bir ninni ya da kitap okuma gibi… Bir kez işe yarayan ve ikiniz için de eğlenceli bir rutin belirlerseniz, buna mümkün olduğunca devam edin.
Gündüz uykusu için pratik öneriler:
* Bebeğinizi hafifçe sırtüstü olarak, düzgün çarşaflı ve genişçe bir yerde yatırın ve yattığı yerde oyuncaklar, yastıklar ve yorgan olmasın.
* Pijama giymesi şart değildir. Ama rahat giydirin. Ne çok kalın ne de çok ince olmasın.
* Uykudan hemen önce oynadığınız oyunlar sessiz sakin olmalıdır. Yüksek ses ve uykusunu kaçıracak oyunlardan kaçının. Çünkü bunlar uyuması zorlaştırır.
* Eğer yapabiliyorsanız her gün aynı yerde uyutun.
* Eğer seyahate gidiyorsanız ya da uyku saatinde evde olmayacaksanız, yanınıza kitap ya da bebeğinizi uyutmaya yardımcı olacak bir şeyler alın. Böylece bebeğinize uyku rutinini uygulamaya devam edebilirsiniz.
* Çocuğunuzu uyutmak için aşırı yorulana kadar beklemeyin. Eğer öyle olursa, iyi uyuyamaz ve hatta belki hiç uyuyamaz. Eğer bebeğiniz gündüz uykusuna çok düşkün değilse, bunun için kendinizi suçlamayın. Arkadaşınızın bebeği günde 3-4 kez gündüz uykusu uyuyor olabilir. Ama sizin bütün yapacağınız sadece çocuğunuzu uykuya hazırlayıp tüm ortamı uygun hale getirmek ve uyutmaya çalışmaktır.
* Bebeğinizin doğal hali, kedi uykusu uyumak olabilir. Düzenli olarak her uykusu 1 saatten az sürüyordur. Eğer uyandığında halen yorgun değilse ya da uyanmakta zorlanmıyorsa demek ki ihtiyacı olan uykuyu alıyordur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder