Biz yetişkinler bile vücudumuzun ve zihnimizin tazelenmesi için uykuya ihtiyaç duyarız. Yetişkinler olarak uykularımızı düzene koymaya çalışırız.
Ama çocuklarımız bunu yapabilir mi? Onların ihtiyaçları olan düzenli uykuyu almalarını sağlamak da bizim görevimiz. Böylece, mutlu, enerjik ve sağlıklı bir birey olarak yetişmiş olurlar.
Sağlıklı Uyku
Vücutları geliştiği için çocuklar büyüklerden daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Bir çocuğun sağlıklı uyku uyumasının en önemli kısmı düzenli uykularının olmasıdır. Günün sonunda vücut ve zihin, fiziksel ve mental olarak rahatlamak ve dinlenmek ister. Uyku saatlerinde düzen kurmak, çocuğunuzun yeteri kadar uyumasını sağlamanın en iyi yoludur.
Vücudun doğal uyku döngüsü ve uyanması, sirkadyen ritm yani biyolojik ritm olarak adlandırılır.Bu uyku düzeni aydınlık ve karanlık ile düzene girer. Çocuklar 6 haftalıktan itibaren bu düzeni benimserler ve 3 ile 6 aylık arasında düzenli bir rutinleri oluşmuş olur.
Uyuma problemi
Çocuklarımızın uyanık kalmasını sağlayan nedir? Amerika’da yapılan araştırmada 10 yaş altı çocukların %69’ unda uyku problemi olduğu belirtilmiştir. En genel sorunlar şöyledir:
- Uykuya dalmakta, uyumaya devam etmekte sorun yaşamak veya sabah çok erken kalmak uykusuzluğa neden olur.
- Kabuslar REM uykusunda yani gecenin geç saatlerinde olur ve çocukların uyanmasına neden olur.
- Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda rahatsızlık yaratır bu da hareket etme isteği oluşturarak uykuyu böler.
- Uyku terörü gecenin erken saatlerinde olur. Uyku terörü; uyanık da olsa çocuğun bağırması ve gergin olmasıdır. Bu durum yeteri kadar uykusunu almamış olması, düzensiz uyku saatleri olması, aşırı stres veya farklı ortamda uyuması nedeniyle olur.
- Uykuda konuşmak, gülmek, ağlamak da uykuyu böler. Uyku teröründe olduğu gibi, çocuk ertesi gün bunları hatırlamaz.
- Uyurgezerlik çocukların %40 ‘ında rastlanan bir durumdur. Genelde 3-7 yaş arasında görünür.
- Horlamak, solunum yollarında tıkanma olması sebebiyle meydana gelir. Normal çocukların %12 ‘sinde bu duruma rastlanır.
- Uyku apnesi, şiddetli horlama ve çocuğun solunum esnasında zorluk yaşamasıdır. Belirtileri solunumun uyku sırasında belli bir süre durmasıdır. Bu durumda çocuk tekrar tekrar uykusundan uyanır.
Uykusuzluk = Sağlık problemleri
Çocuklarda uyku bölünmeleri ciddi sağlık problemleri için potansiyel oluşturur. Bu sağlık problemleri şunlardır:
- Sinirlilik ve depresyon: Uykusuzluk sebebiyle stres hormonlarının seviyesi yükselir. Uyku problemi ayrıca depresyona yol açan diğer semptomları da beraberinde getirir.
- Obezite: Uyku apnesi obezite ile ilişkilendirilmektedir.
- Diyabet: Araştırmalar kötü uyku düzeninin insulin direncinin gelişimine etki ettiğini ve diyabet için bir risk oluşabildiğini göstermiştir.
- Bağışıklık sisteminde zayıflama:Uykusunu almayan ve dolayısıyla dinlenemeyen çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıfladığı görünür. İyi bir gece uykusu vücudun hastalıklarla ve mikroplarla savaşmasını ve sağlıklı kalmasını sağlar.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Araştırmalarda görülmüştür ki, horlayan ve uyku problemi yaşayan çocuklarda, iyi uyuyan çocuklara göre daha fazla bu soruna rastlanmaktadır. Diğer araştırmalar da, yeteri kadar uyumayan çocuklarda konsantrasyon bozuklukları olduğunu ortaya koymuştur.
Aileler ne yapmalı?
Eğer aşağıdaki durumlar var ise çocuk doktorunuzla konuşmalısınız.
- Küçük bebeklerde sürekli ve çok fazla huzursuzluk yaşanması
- Çocukların solunumunda problem yaşaması
- Çocukların çok sesli horlaması
- Normal olmayan uyanma durumları
- Uykuya dalmada ve uykuda kalmada zorluk, özellikle de gündüzleyin uykusuzluk ve davranış bozukluğu var ise.
Uyku Önerileri
Çocuğunuzun yeterli olan uykuyu alması için yapabileceğiniz önemli hususlar aşağıdadır:
- Her gece belirli bir uyku saati belirleyin ve ona sadık kalın.
- Rahatlatıcı bir uyku zamanı rutini belireyin. Uykudan önce ılık bir duş ya da hikaye okumak gibi..
- 1 yaşından sonra, bebeğinizin uyurken yanına bir bebek , battaniye, peluş oyuncak ya da benzeri bir uyku arkadaşı almasını sağlayın.
- Çocuğunuzun odasında televizyon veya bilgisayar olmasına izin vermeyin..
- Ortamdaki sesleri minimumda tutun. Odaların karanlık olmasını sağlayın. Ortamın ısısının dengeli olmasına dikkat edin.
- Eğer çocuğunuzda huzursuz bacak sendromu varsa doktorunuzla konuşun.Bunun için bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
- Çocuğunuzda uyku apnesi varsa doktorunuzla görüşün. Bunun tedavisi için bir çok yöntem bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder