Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş bebekler için yüzde yüz pamuk, organik pamuk veya bambudan üretilen giysiler öneriliyor.
Tarım ilacı kullanılan pamukta kanserojen madde uyarısı yapan uzmanlara göre organik giysiler bebekler için daha güvenli.
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Nihan Hilal Sorguç, bebek giysisi seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu.
Ailelere, doğum öncesi alışveriş yaparken gelecek hediyeleri de göz önüne almalarını öneren Sorguç, ”Yakın çevredekilerin bebekleri için küçülen ancak özenle kullanılmış kıyafetlere de açık olunmalı. Bebek kıyafetlerinin ikinci kişi tarafından giyilmesinde hiçbir sakınca yoktur” dedi.
-Pamuk, organik pamuk, bambu-
Bebek giysilerinin üretildiği materyalin büyük önem taşıdığını vurgulayan Sorguç, yüzde yüz pamuk, organik pamuk veya bambudan üretilenlerin tercih edilmesini önerdi.
Sorguç, şunları kaydetti: ”Aileler bebekleri için her şeyin en iyisini istediklerinden, organik bebek kıyafetleri gittikçe artan bir yaygınlıkta kullanılmaya başlandı. Pamuğun geleneksel yöntemle yetiştirilmesinde kullanılan tarım ilaçlarının birçoğunun artık kanserojen olduğu biliniyor. Bu giysilerin üretimi aşamasında kullanılan ağartıcı, yumuşatıcı, petrol ürünleri ve koruyucular da kimyasal madde ve ağır metal içeriyor. Üstelik defalarca yıkansa bile bunların giysilerden çıkıp çıkmadığı bilinmiyor. Ciltleri daha ince, bağışıklık sistemleri zayıf olduğu bilinen bebeklerin toksin yüküyle baş başa bırakılmaması gerekir.
Giderek yaygınlaşan organik giysiler biraz daha pahalı olabilir, ancak bebekler için kesinlikle daha güvenlidir. Bebeklere bambu giysiler de gönül rahatlığıyla giydirilebilir. Özellikle yumuşacık olmaları ve emiciliklerinin yüksek olması tercih nedenidir. Aile bütçesi organik ya da bambu giysiler için kısıtlı kalıyorsa, yine yüzde 100 pamuklu giysilere yönelmeli, olabildiğince sentetik giysilerden kaçınılmalıdır.”
-Bez seçimi-
Sorguç, bebek bezi seçimi için de önerilerde bulundu.
Bez seçimi için yaşın değil, vücut ağırlığının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Sorguç, uygun büyüklükte olmayanların hem bebeği rahatsız ettiğini, hem de sızıntı yapma riski bulunduğunu söyledi.
Emicilikleri yüksek olanların daha az pişik yaptığını anlatan Sorguç, ”Bezlerin ergonomik ve yan bantlarının esnek, tekrar yapışabilir olmasına dikkat edilmelidir. Böylece zaman zaman açılıp kontrol edilebilir” diye konuştu.
Sorguç, bebek bezlerinin gün içinde 5-8 kez değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder