2 Nisan 2015 Perşembe

Çocuğunuz gece yarısı yanınıza mı geliyor?

uyku saati

Okul çağındaki çocuklar neden gece uyanırlar?
Çocuğum bütün gece boyunca neden kesintisiz uyumuyor? Bu, gözü şiş ailelerin, çocukları okul yaşına gelmesine rağmen halen sordukları bir sorudur. Öğrenince şaşıracaksınız ama hiçbir çocuk –ergen olunca dahi- bütün gece kesintisiz uyumaz. Gece uyanmaları, uyku düzeninin normal bir sürecidir.  Diğer bir deyişle, eğer çocuğunuz uyumasına yardımcı olmanız için size güveniyorsa, tuvalete kalktığında tekrar uyumakta zorluk yaşayabilir.
Elbette, en uykucu çocukların çoğu bile gece uyanmalarına karşı direnemezler. İlkokulda rastlanan genel durumlar; arkadaşının doğum gününe çağırılmamak, gireceği bir sınavı için endişelenmek, ölüm ya da doğal afet korkusu gibi durumlar, güzel uyuyan çocuklarda bile uyku sıkıntısı yaşatabilir. Korkulu rüyalar da gece yarısı anne babanın odasına gitmelerine neden olur. Ayrıca, çocuğun normal rutininin dışına çıkmak da – tatil, hastalık, yatağının değişmesi gibi-  genel uyku alışkanlığını değiştirebilir.
Gece yarısı odanıza gelmesi durumuyla nasıl başa çıkarsınız?
Saat 3:00 ve derin uykudasınız. Aniden bir dürtme, itekleme hissedersiniz. Görmezden gelmeye çalışırsınız ama bu devam eder. Sonuç olarak, uyanmaktan başka bir çareniz olmaz. Sizden önce çocuğunuz “uyuyamıyorum” demeye başlar. Eğer siz ve eşiniz bu durumu önemsemezse, çocuğunuzun isteğini yapmanızda sorun yoktur. Ama eğer bu gece ziyaretlerini artık sona erdirmek istiyorsanız ve bunun için bir şeyler yapma düşüncesindeyseniz, vereceğimiz stratejileri uygulamaya başlayabilirsiniz.
Uyku desteğini kaldırın. Bu yaşlardaki bazı çocuklar uyku saati geldiği zaman, halen bir oyuncakla birlikte, ya da masal okunarak, ya da sizinle birlikte uyuma ihtiyacı duyarlar. Problem şudur: Eğer çocuğunuz uyandığında bu uyku destekleri olmazsa tekrar uykuya dalamayacaktır. Çözüm ise; kendi kendine uyumasını sağlamak için aşamalı olarak uyku desteklerini kaldırın. Çocuğunuzu uykuya yatırdığınız zaman, odasını gece yarısı uyandığında nasıl bulacaksa öyle bırakın. Eğer uyuduktan sonra koridorun ışığını kapayacaksanız, bunu şimdi uyuturken yapın. Beyaz sesler ya da hafif bir müziğin gece boyunca çalması iyi olabilir. Hangi uyku rutinini yaparsanız yapın, çocuğunuz uyumadan önce odadan çıkmanız gerekir. Böylece gece uyandığında sizi yanınızda görmeyince merak etmeyecektir.
Tutarlı olun. Bir plan yapın ve ona bağlı kalın. Gece 3:00 iken, her ne kadar yanınızda uyumasına karşı da olsanız, çocuğunuzun ısrarı karşısında ikna olmanız çok kolay olur. Ama eğer bunu dener ve faydasını görürse, -haftada bir iki kez bile olsa-, bunu yapmaya devam edecektir. Dolayısıyla bu durumda yataktan çıkın ve odasına kadar birlikte gidin, onu yatırıp, öpüp, oyalanmadan odadan çıkın. Bu rutini uykunuzun bölünmesine rağmen tekrar tekrar uygulamaya devam edin. Eğer çocuğunuz hastaysa ya da kötü bir rüya gördüyse, o zaman kuralı bozma konusunda bir karar verebilirsiniz. Fakat, çocuğunuzun sizin odanıza gelmesindense sizin onun odasına gitmeniz ve birlikte yatmanız, sonradan rutininize dönmek açısından daha uygun olacaktır.
Sorunu birlikte çözün. Çocuğunuzun artık gerçekleri anlama, anlamsız gözyaşları dökmeme yaşı geldi. Ama bu yine de üzülmeyeceği anlamına gelmez. 5 ile 8 yaş arasında endişelenme çok olabilir. Her gün belli zamanlarda çocuğunuzun endişelendiği şeyler hakkında onunla konuşmak, uyku kesintileri için çare olabilir. Eğer, yine de yatağınıza gelmeye devam ediyorsa, kısa bir konuşma yapmanız onu yatağına dönmesi için ikna edebilir. Mesela rüyasında evde yangın çıkmasından korkmuş ve yanınıza gelmiş ise, ona evde yangın çıkamayacağını güvenlik önlemlerinizi ve kaçış noktalarınızı gösterip anlatıp onu rahatlatabilirsiniz.
Teşvik edici şeyler sunun. Ödül, çocuğu cesaretlendirmek ve teşvik etmek için iyi bir yol olabilir. Mesela bir uyku takvimi hazırlayıp, yatağında uyuduğu her gecenin sabahında, o takvimi işaretleme oyunu yapabilirsiniz.
Ona fikirlerini sorun. İşbirliğinizi geliştirmek için, uyku ve yatak kurallarının konmasında okul çağındaki çocuğunuzun fikirlerini de alın ve birlikte karar alıyor görünün. Ve elbette uzlaşma ortamı yaratın. Bir çok çocuk siz sarıldığınız sürece kendi odalarında uyuyabilirler. Sabah rutini için zaman planı yapabilirsiniz. Mesela sabah 7:00 ye kadar odasında uyumasını istersiniz,  o ise 5:00 te uyanıp yanınıza gelmek ister, siz de saat 6:00 için anlaşır planı yaparsınız. Saatleri henüz bilemeyeceğinden odasında saatin yanına kendiniz saati çizip yol gösterebilirsiniz.
Odasını tercih etmesini sağlayın. Yatak odanızı paylaşın ama yatağınızı değil. Çocuğunuza odanıza gelip yerde kamp yapabileceğini ya da yer minderinde yatabileceğini söyleyin. Bir süre sonra kendi yatağı daha rahat gelecek ve odasında yatmayı tercih edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder