23 Temmuz 2015 Perşembe

Çocuğun obez olup olmayacağı öngörülebilir

Doğumdan sonra yapılacak basit bir hesaplamayla, çocuğun obez olup olmayacağı öngörülebilir.

Çocuğun obez olup olmayacağı öngörülebilir
Doğumdan sonra yapılacak basit bir  hesaplamanın, çocuğun obez olup olmayacağı hakkında bilgi verebileceği  belirlendi.
 
Finlandiyalı, İtalyan ve Amerikalı çocukların doğumdan sonraki verilerini  inceleyen Philippe Froguel liderliğindeki uluslararası ekip, yeni doğan  bebeklerin daha sonra obez olma riskinin ne kadar olduğunu gösteren basit bir 
”formül” geliştirdi.
 
Froguel ve ekibi, 1986’da doğan 4 bin çocuğu ergenlik dönemine kadar  izledi. Bilimadamları, gebelikten önce anne ve babanın vücut kitle endeksi,  annenin gebelikte ne kadar kilo aldığı ve sigara içip içmediği, ailedeki çocuk  sayısı, bebeğin kaç kilo doğduğu gibi elde edilmesi kolay veriler sayesinde  çocuğun daha sonra obez olup olmama riskinin öngörülebileceği sonucuna vardı.
 
İstatistiklerin çıkarılmasından sonra bilimadamları, formülü Excel  programına aktardı.
 
Araştırmaya imza atanlardan Philippe Froguel, formülü oluşturan verilerin  her birinin çocuklardaki obezitenin bilinen risk etkenlerinden olduğunu ancak ilk  kez bu verilerin birlikte doğumdan itibaren çocuğun obez olup olmama riskini  öngörmek amacıyla kullanıldığını vurguladı.
 
Bilimadamları daha sonra çalışmalarını, bin 500 İtalyan ve bin ABD’li  çocuk üzerinde doğruladı.
 
"Plos One” dergisinde yayımlanan araştırmada bilimadamları, etkinliğini artırmak için formülün ülkelere uyarlanması gerektiğine de dikkati çekti.
 
Bilimadamları sağlık çalışanlarının risk grubundaki kişilere  odaklanmasıyla teşhis ve tedavi maliyetinin düşürülebileceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder