17 Temmuz 2015 Cuma

Anne sütü, dirençli bakterileri güçsüzleştiriyor

Anne sütündeki bir proteinin, bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini azalttığı belirlendi.

Anne sütü, dirençli bakterileri güçsüzleştiriyor
ABD’deki Buffalo Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırma,  anne sütündeki bir proteinin, ağır zatürre ve tedavisi zor bazı enfeksiyonlara  yol açan bakteri ve mikropların antibiyotiklere direncinin azaltılmasına katkıda  bulunduğunu gösterdi.
Laboratuvar ortamında hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, "Human  Alpha-lactalbumine made lethal to tumor cell" (Hamlet) proteininin penisilin ve  eritromisin gibi birçok antibiyotiğin bakterilere karşı etkisini artırdığını  ortaya koydu.
 
Amerikan Plos One dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan  Anders Hakansson, Hamlet sayesinde bakterilerin çoğunun öldüğünü vurguladı.
 
Hamlet’in anne sütünde doğal halde bulunduğunu belirten Hakansson, bu  proteinin çok güçlü antibiyotiklerin aksine yan etkisinin bulunmadığına dikkati  çekti.
 
Araştırmanın, hastanelerin karşı karşıya olduğu antibiyotiklere dirençli  "süper mikroplar" sorunuyla mücadeleye ışık tutabileceği ifade ediliyor. Hamlet’in kansere etkisi de birçok araştırmaya konu oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder