Prima'nın yaptığı uyku düzenine ilişkin araştırmaya göre, Türkiye’de bebeklerin yüzde 72’si her gün uyku sorunu  yaşıyor. Annelerin yüzde 19’u bebeklerinin tüm gece sorunsuz uyumasını sağlarken;  yüzde 9’u bebeği uyurken rahatsız edecek faktörleri yeterince bilmiyor.
Özellikle bebek gelişiminde çok önemli olan gece uykusunda yaşanan  problem, beyin gelişiminde bazı sorunların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.
 
Bebeklerin uyku problemi ve nedenlerine ilişkin araştırma, 0-3 yaş  arasında çocuğu olan annelere anket yönetimi ile gerçekleştirildi. Araştırmada,  Türkiye’de bebeklerin yüzde 72’sinin her gün uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya  kaldığı belirlendi.
 
Araştırmaya göre, annelerin yüzde 19’u bebeklerinin tüm gece sorunsuz  uyumasını hiç sağlayamadığını belirtti. Yüzde 9’u ise bebeği uyurken rahatsız  edecek faktörler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Buna  karşın annelerin yüzde 27’si bebeklerinin haftanın yedi günü gece boyunca  sorunsuz uyuyabildiğini aktardı.
         
Uyku sorunun en önemli nedeni boş mide ve ıslak bez
Annelerin bir kısmı bebeklerinin uyku kalitesini etkileyen birden fazla  faktörü bildiği söyledi. Bebeklerin uyku sorununda ilk nedeni boş mide aldı.  Annelerin yüzde 26,8’i sıkıntılı bir gece uykusunun en önemli tetikleyicisi  olarak bebeklerin aç karınla yatmasını gösterdi.
 
Nedenlerde ikinci sırayı, bebeğin ıslak bezle uyuması aldı. Annelerin  yüzde 17’si ıslak bezin, bebeğin uykusunun bölünmesinde rol oynadığını, bunun  dışında diş çıkarma, gürültü ve oda sıcaklığının da etkili olduğuna dikkati  çekti.
 
Araştırma, annelerin bebekleri için deliksiz uykunun öneminin farkında  olduğunu ortaya koydu. Buna göre, annelerin yüzde 80’i bebeklerinin iyi bir gece  uykusunun ardından oyun oynarken ve yeni şeyler öğrenirken dikkatlerini daha uzun  süre koruyabildiğini dile getirdi.
 
Ayrıca birçok anne, bebeklerinin deliksiz bir uykudan uyandığında  çevreleriyle daha olumlu ilişkiler kurduğuna dikkati çekti.
 
Annelerin yüzde 24’ü, bebeklerinin gece en az 10 saat uyuması gerektiğini  düşünüyor. Bebeklerin yatmadan önce iyi hissetmesi amacıyla yapılanlar arasında,  yüzde 40 ile şarkı söylemek ilk sırayı aldı. İkinci sırada ise yüzde 36 ile  annenin uyuyana kadar bebeğin yanında durması geldi.
         
”Bebeğin karnı tok, bezi kuru olmalı
Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın gece uykusunun bebek sağlığı için çok önemli  olduğunu belirterek, diş çıkarma gibi özel durumlar dışında bebeğin uyumadan  hemen karnın tok ve bezinin kuru olması gerektiğini vurguladı.
 
Aydın, ilk 3 yıl içinde özellikle de birinci yılda bebeklerin düzenli  uyumasının düzenli yaşam geliştirmelerinde en az beslenme kadar önemli olduğuna  dikkati çekerek, ”Bebekler uyurken, gün boyu öğrendiklerinin düzenlenmesi,  beyinin bilişsel fonksiyonların gelişimi sırasında oluşan metabolik ürün  artıklarından arınması, bilgilerin depolanması, yenilenmesi, yeni güne hazırlık  yapılması sağlanır. Bu bağlamda bakıldığında bebeklerin uyku sorunları yaşaması  beyin gelişiminde bazı sorunların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu konuda  yapılan çalışmalar ve bazı kanıtlar mevcuttur” diye konuştu.