“Doppler Etkisi” pratik olarak ses üreten bir kaynağın (örneğin: jet uçağı) bize doğru yaklaştığında ses tonunun incelmesi, bizden uzaklaştığında kalınlaşması şeklinde açıklanabilir.
“Doppler Etkisi” Avusturyalı fizikçi “Christian Andreas Doppler” tarafından bulunmuştur. Kendisini saygıyla ve minnetle anmaktayız.
Ultrasonografi de, kulağımızın duyamadığı ses dalgalarıyla çalıştığından "Doppler Etkisi" kullanılabilir duruma gelmiştir.. Doppler etkisi insan vücudunda, hareket eden kalp kasları, damarlarda akan kan gibi yapılar tarafından oluşturulmaktadır.
Biz de elimizdeki ultrason cihazıyla bu etkiyi saptayabilmekteyiz. Bu etkiyi meydana getiren nesneyi (kan akımı, kalp kası vb) gözle görünür hale getirmek için de bu yapılar renklendirilmektedir. Renkli ultrason diye bilinen ultrason aslında budur.
Doppler bize kan akımının özelliklerini dolayısıyla bu damarların beslediği organların durumunu inceleyebilmemizi sağlamıştır. Tıpta devrim niteliğindeki buluşlardan birisidir.
Başta göbek kordonu olmak üzere, rahim damarları, bebeğin vücudundaki tüm damarlarla birlikte, bebeğin kalbindeki kan akımlarını da incelemekte ve çok önemli bilgiler edinebilmekteyiz. Doppler ultrasonografi, rahim içindeki bebeğin büyümesinin kısıtlandığı durumları, bebeğin beslenebilmesine ait sorunları ve kan uyuşmazlığının derecesini saptamak, rahim içindeki bebeğe kan nakli yapabilmek, gebelik zehirlenmesi (albümin, preeklampsi vb. diye de bilinir) ve gelişme geriliklerinin öngörüsünde bulunmak için kullanılan çok değerli bir yöntemdir.
Aşağıda çeşitli Doppler incelemesi resimleri göreceksiniz. Bu sitenin yazarı olan doktorunuzun 25 yıl önceki kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı mezuniyet tezi de Doppler ultrasonografi üzerinedir ve ülkemizde yapılan ilk Doppler çalışmaları arasındadır.
Bebeğimizin beynine ait önemli bir yapının varlığını saptamamıza yarayan Doppler görüntüsü
Kalp odacıklarındaki kan akımlarının incelenmesi ve kalpteki delikleri tesbit etmemize yarayan Doppler incelemesi
İlk trimestr tarama testinde kullandığımız "Ductus venosus kan akımı" Doppler incelemesi
Her iki böbreğin atardamarlarının "Power Doppler" yöntemiyle incelenmesi
Rahim damarlarının (arteria uterina) Doppler incelemesi bize gelişme geriliğinin ve gebelik zehirlenmesinin meydana gelme olasılıkları hakkında bilgi vermektedir.
Göbek kordonundaki atardamar ve toplardamarların incelenmesi gelişme geriliği tanısı ve yönetiminde bize yardımcı olan önemli bir Doppler incelemesidir.
Bebeğimizin beynindeki damarların Doppler incelemesi bize kan uyuşmazlığı ve gelişme geriliği tanısında büyük kolaylıklar sunar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder