15 Ocak 2015 Perşembe

0-6 aylık bebekler için oyun önerileri


Kendisi de iki çocuk annesi olan Uzman Gelişim Psikoloğu Sinem Özen Canbolat, 0-6 aylık bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimini destekleyen ve anne ile bağlarını güçlendiren 101 bebek oyununu bir kitapta topladı. "Bebeğimle Oynuyorum" isimli kitapta, oyunların yanı sıra bu oyunlara eşlik edecek oyuncak listesi ve bebeğinizin gelişimini gün gün takip edeceğiniz bir liste de yer alıyor. İşte 0-6 aylık bebekleriniz için en keyifli ve öğretici 6 oyun.



1 aylık bebeğiniz için oyun önerisi


Pam Pam Pam
Bebeğinizi sakinleştirmek için ritmik vuruşları kullanın. Ritim, bebeklerde ve çocuklarda rahatlatıcı ve hatta özel gereksinime ihtiyaç duyan çocuklarda tedavi edici özelliklere sahiptir. Bir davula ya da davul gibi kullanabileceğiniz bir objeye vururken “pam pam pam” diyerek onun dikkatini çekin. Bebeğiniz ilgisini kaybedene kadar devam edin. Anne karnında duyduğu düzenli kalp atışlarından dolayı olsa gerek, bebekler saat gibi ritmik seslerin bulunduğu ortamlarda huzursuz olduklarında dahi sakinleşebilir ve hatta uykuya dalabilir.
Öneri:
Altıncı haftadan itibaren, bebeğinizle birlikte onda ritim duygusunu geliştirecek, ritimle huzur bulabileceği, aranızdaki bağı kuvvetlendirecek ‘bebek ile dans’ sınıflarına katılabilirsiniz. Böylece işitme duyusunun gelişimine destek olabilirsiniz.
bebegimleoynuyorum.com


2 aylık bebeğiniz için oyun önerisi


Gökten Düştü Bir Tüy
Yüzüstü pozisyondayken, ona başını yukarı aşağı oynatacağı aktiviteler yaptırın. Havaya iri bir tüy atın ve bebeğinizi tüyün yavaşça aşağı inmesini seyredebileceği bir pozisyona getirin.
Öneri:
Yüzükoyun yatarken bir oyuncağı başını aşağı yukarı hareket ettireceği şekilde oynatarak, boyun kaslarının gelişimine yardımcı olabilirsiniz.


3 aylık bebeğiniz için oyun önerisi


Aç Kapa
Ellerini açıp kapamayı öğrenmesi için elini açtığı zaman ona oyuncaklar verin.
Kavramasına yardımcı olun. Elini kapatsa bile oyuncağı çok uzun tutamayacak ve sık sık düşürecektir. Düşürdüğünde oyuncağı tekrar eline verin. Elini açıp kapamaya başladığında avucunun içine çıngırak koyun.
Öneri: 
Motor koordinasyonu henüz çok iyi olmadığından, çıngırak, sallayıp yanlışlıkla yüzüne vurduğunda canını acıtmayacak yapıda ve ağırlıkta olmalıdır.



4 aylık bebeğiniz için oyun önerisi


Fış Fış Kayıkçı
Bebeğinizin boyun kasları güçleniyor. Onun ellerinden ya da bileklerinden tutarak kendinize doğru oturur pozisyona çekin. Zamanla kafası geri gitmeyecek, vücudu ile öne taşıyabilecektir. Bu hareketi bebeğiniz sırtüstü pozisyonunda yatarken, başı dizlerinizde ve ayakları karnınıza dayalı bir biçimde yaparsanız bebeğiniz hareketi daha rahat yapabilir. Hareketi denerken yavaş olun ve başını taşıyamıyorsa zorlamayın.
Öneri: 
Başlangıçta başını bir başka yetişkin desteklerse aynı şekilde onu kollarından tutup çekebilir, zamanla desteği azaltabilirsiniz. Bu oyunla oturmasına yardımcı olacak kasların gelişimine destek olabilirsiniz.

bebegimle oynuyorum hayykitap bebek oyun kitap yeni anne

5 aylık bebeğiniz için oyun önerisi


Bir Varmış Bir Yokmuş
Bebeğinize ilgisini çekecek bir oyuncak gösterin. Daha sonra bu oyuncağın üstünü renksiz ve desensiz bir örtü ile örtün. Oyuncağı sakladıktan sonra bebeğinizin tepkilerini izleyin. Sonra örtüyü çekin ve oyuncağın üzerini bir kısmı görünür şekilde örtün. Bebeğinizin oyuncağa uzanmasını bekleyin.
Eğer örtü ilgisini çekmediyse ilk seferinde oyuncak gözden kaybolduğunda bebeğiniz aramayacak, ancak ikinci defa bir kısmı görünürken arayacaktır. 
Öneri: 
Oyunda kullanacağınız mendilin bebeğinizin ilgisini çekmemesi gerekiyor. Nesne sürekliliğin gelişimi için bu oyun deneyin. Böylece nesnelerin göz önünde olmadığında da varlıklarını sürdürdüğü bilincine yavaş yavaş sahip olacak.
bebegimle oynuyorum hayykitap bebek oyun kitap yeni anne

6 aylık bebeğiniz için oyun önerisi


Attı, Düştü!
Çok hoşunuza gitmese de bebeğiniz yavaş yavaş eline geçen şeyleri atmaya başlayacak. Attığı nesnelerin nereye düştüğüne bakmak, sizin onları toplamınızı seyretmek de favori oyunlarından biri haline gelecek. Bu şekilde bebeğiniz gerçekleştirdiği eylemlerin bir sonucu olduğunu öğrenmeye başlar. Bebeğiniz oyuncağını yere attığında “Aa, düştü” deyin ve onunla birlikte düşen oyuncağa bakın. Düşen oyuncağı alıp ona geri verin.
Öneri: 
Bebeğiniz mama sandalyesinde otururken yiyecekleri de aynı şekilde atabilir, buna mümkün olduğunca izin vermeyin. “Yiyecekleri atmıyoruz ama istersen bunu atabilirsin” diyerek ona bir oyuncak verin. Neden-sonuç ilişkisi kurması, çevre üzerindeki etkisini keşfetmesi için bu oyunu deneyebilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder